POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU OPŠTINE STARI GRAD I NACIONALNOG SAVETA GRČKE NACIONALNE MANJINE U SRBIJI

U prostorijama Gradske opštine Stari grad potpisan je danas Protokol o saradnji između opštine Stari grad i Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine u Srbiji.

Potpisivanju protokola prisustvovali su Radoslav Marjanović, predsednik Gradske opštine Stari grad, Dušan Petrić, predsednik skupštine opštine Stari grad i Petar Rodifcis-Nađ, predsednik NSGNM (Nacionalni savet grčke nacionalne manjine u Srbiji).

„Veoma je važno negovanje tradicionalno jakih veza između grčkog i srpskog naroda. Potpisivanjem ovog protokola o saradnji postavili smo i institucionalni okvir za saradnju u različitim oblastima. Predstojeći događaj posvećen grčkoj kulturi samo je prva u nizu aktivnosti na kojima ćemo zajedno raditi, rekao je predsednik Radoslav Marjanović i istakao da Gradska opština Stari grad ima sjajne odnose sa dve bratske opštine Rige od Fere i Ampelokipi u Grčkoj.

“Kulturna manifestacija “Dani grčke kulture” biće otvorena 1. novembra, a naš domaćin biće Gradska opština Stari grad. U okviru manifestacije biće postavljena izložba pod nazivom “200 godina od početka ustanka grčkog naroda”, sa likovima iz grčke revolucije za borbu za nezavisnost. Pored toga, očekuje nas i prigodno izlaganje i predstavljanje istorijskih podataka o borbi grčkog naroda, kao i podela priznanja i nagrada pojedincima i ustanovama zaslužnim za afirmaciju helenizma u Srbiji, izjavio je Petar Rodifcis-Nađ i izrazio veliko zadovoljstvo povodom upravo potpisanog protokola o saradnji koji će omogućiti bolju saradnju u budućnosti.