POLA VEKA „ZLATNOG PERA“

Opština Stari grad je i ove godine pokrovitelj i donator nagrada na međunarodnoj izložbi „Zlatno pero Beograda“. Manifestacija obeležava 50 godina postojanja i realizovana je u organizaciji Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Paralelno se u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ odvija i Deseti međunarodni bijenale ilustracije. Na centralnoj postavci na Kalemegdanu predstavljena su dela 144 domaća i 97 strana autora, iz ukupno 23 zemlje.

Laureat Grand prija ovogodišnje izložbe “45. Zlatno pero Beograda, Deseto međunarodno bijenale ilustracije”, je Ejnar Turkovski iz Nemačke za rad “Cveće cveta”. Nagradu “Međunarodno zlatno pero Beograda” osvojili su Žao Vaz de Karvaljo iz Portugala, Pat Andrea (Francuska) i Natan Jurančić (Slovenija). Dušan Lakićević (Srbija) dobitnik je nagrade Zavoda za izdavanje udžbenika za ilustracije čitanke za drugi razred Osnovnih škola, a Bojana Dimitrovski (Srbija) nagrade Politikinog zabavnika. Nedavno preminulom ilustratoru Bogdanu Kršiću, posthumno je dodeljena nagrada „Eks Libris“ društva Beograda

Prilikom uručivanja nagrada Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad je rekla da je veliko zadovoljstvo, što je Opština, uprkos teškoj godini, kroz koju prolazimo, bila u mogućnosti da i ove godine podrži organizaciju i obezbedi sredstva za nagrade.

Akademik i književnik Matija Bećković, kazao je otvorivši izložbu, da je ovo jedinstvena likovna gozba, i da se se oduvek divio ilustracijama u knjigama, ali da se o samim autorima malo zna i da ljudi mnogo ne razmišljaju o njima, ali da je ovo prilika da se sa njima upoznamo. On je dodao da kada bi izbrisali zemlje iz kojih su autori i kada bi pogađali ko je iz koje zemlje, da bi teško uspeli da pogodimo, i da je o ilustratorima najbolje pisao Orhan Pamuk.

“Na ovakvoj izložbi može da se stekne presek ukupne ilustracije, ne samo naše već i ilustracije u svetu. Izuzetno su korisne, edukativne, posebno u savremenom trenutku kada je vizuelni način posmatranja stvari dokumentovan”, navela je kustos izložbe Dijana Milašinović Marić.

Izložba u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” traje od 20. novembra do 12. decembra.