POČELA ZAMENA FASADNE STOLARIJE U ETŠ „NIKOLA TESLA“

U Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“, do kraja proleća privešće se kraju zamena fasadne stolarija, postavljanjem novih prozora i vrata. Radove je u saradnji sa Skupštinom grada, finansirala Gradska opština Stari grad, čiji čelni ljudi su danas posetili ovu veliku obrazovnu ustanovu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. Ovo je tek početak rekonstrukcije škole. Već je izvesna sanacija temelja škole, a nužna je obnova fasade i elektroinstalacija.

Mirjanu Božidarević, predsednicu opštine, Nebošu Bakareca, zamenika predsednika opštine i Vjeru Radović, člana Opštinskog veća, dočekala je direktorka Rada Kamban, koja ih je izvestila o napretku radova na zameni prozoora i obavestila ih o ostalim potrebnim investicijama u školi.

– Škola „Nikola Tesla“ zaslužuje detaljnu rekonstrukciju i Grad je na sebe preuzeo obavezu da to uradi. Tako će ove godine Grad finansirati sanaciju temelja škole, jer je došlo do sleganja terena i zbog gradnje nove susedne zgrade, poremećena je statika temelja. To je za opštinu prevelika investicima, međutim, opština je uradila nešto što je vidljivije, a isto je bilo neophodno. U toku je zamena fasadne stolarije koji će biti završeni do početka leta. Prozora ima mnogo i prave se po meri. Vrednost naše investicije je 35 miliona dinara – rekla je Mirjana Božidarević. Prema njenim rečima, opoština se oko ove donacije nije dvoumila, već se čekao detaljan pregled broja prozora i vrata za zamenu i cena radova. Ona je dodala da je ovo tek početak rekonstrukcije, jer kao što se vidi fasada je u veoma lošem stanju a škola nema adekvatne elektroinstalacije. Projekti su urađeni i verovatno će to grad finasirati, a opština je spremna da se uključi u krečenje i u ostale dodatne radove.

– Ja sam pohađao ovu školu i to drugi razred usmerenog obrazovanja, pre više od 20 godina. Od našeg ulaganja u ove prozore, niko nije ništa ulagao. Opština je već ulagla i u ogradu u školskom dvorištu i u asfaltiranje školskog igrališta i nastaviće da ulaže u nju-rekao je Neboša Bakarec i ukazao na problem postojanja osam privatnih stanova u krugu škole.

– Ovo su prvi veći radovi u našoj školi, sagrađenoj još u 19. veku. Zamena stolarije je znatno poboljšala uslove rada i ulepšali zgradu-rekla je Rada Kamban koja je navela da ova škola uvek može da se pohvali uspehom svojih učenika koji su na svih 13 Republičkih takmičenja elektrotehničkih škola Srbije, osvajali prva mesta i proglašavani najuspešnijim takmičarima.

Elektrotenička škola je sagrađena je 1883. godine i otvorena je kao tadašnja Druga ženska gimnazija. Spomenikom kulture proglašena je 1962. godine. Njena radna površina je oko 7000 kvadrata. Danas školu pohađa 1800 učenika raspoređenih u 63 odeljenja a školska biblioteka broji 18 000 knjiga.