OPŠTINA I JP “GRADSKO STAMBENO“ OBNAVLJAJU LIFTOVE

Gradska opština Stari grad i JP „Gradsko stambeno“ će ove godine kompletno rekonstruisati 23 lifta u zgradama na teritoriji Starog grada. Ova akcija bi trebalo da bude završena do leta i biće potpuno besplatna za stanare, a opština će nastaviti da sređuje liftove na svojoj teritoriji u saradnji sa Skupštinama stanara, rečeno je na otvorenoj konferenciji za medije na kojoj je učestvovalo desetak predsednika skupština stanara sa centralnogradskih adresa, održanoj 8.aprila u prostorijama opštine Stari grad. Govorili su: Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, Nebojša Bakarec, zamenik predsednika opštine i Aleksandar Stamenković, direktor JP „Gradsko stambeno“, a događaju je prisustvovala i Vjera Radović, član Opštinskog veća.

“Opština i „Gradsko stambeno“ do sada su sarađivali tokom 2005. i 2006. godine i na 65 adresa na Starom gradu su finansirali tzv. male radove (krovovi, liftovi, izolacija…). Prošle godine „Gradsko stambeno“ je napravilo plan prioriteta a opština se između sređivanja krovova i liftova, odlučila za liftove – rekla je Mirjana Božidarević. Ona je navela da je opština imala u vidu da na Starom gradu preovlađuju penzioneri koji ne mogu sebi da priušte veliki finansijski doprinos ovim sređivanjima, a zakon obavezuje opštinu da ulaže samo tamo gde se nalazi njen poslovni prostor.

“Ove godine ćemo popraviti dvadesetak liftova i sve bi trebalo da bude gotovo do leta, a „Gradsko stambeno“ će biti i sufinansijer i izvođač radova. Prednost će imati one zgrade u kojima su formirane skupštine stanara sa potpisanim ugovorom sa „Gradskim stambenim“. Ja apelujem na građane da se organizuju na ovakav način kako bi imali prednost u ovakvim akcijama, jer u 2008. godini ćemo napraviti plan za akciju „Popravimo zajedno“- kazala je predsednica opštine Stari grad i posavetovala prisutne da o svemu što su čuli, izveste svoje komšije.

“Opština uvodi pozitivne tradicije i ovo je jedna od njih. Sufinansiranje ovakvog tipa će se nastaviti i u sledećem mandatu, ma ko bio u opštinskoj vlasti, a građani se o tome mogu informisati u opštinskom informatoru”, rekao je Nebojša Bakarec i istakao da je opština želela da uloži i više u akcije ovakvog tipa, ali je ograničena budžetom koji određuje Grad, tako da su prioritet opštinskih ulaganja ustenove obrazovanja i Dom zdravlja.

“Uradićemo kompletnu rekonstrukciju liftova. Umesto starih liftova, ugradiće se savremeniji i bezbedniji koji će biti uklopljeni u arhitektonsku celinu zgrada koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika”, rekao je Aleksandar Stamenković, koji je govorio i o ostalim problemima sa kojima se susreću stanovnici naše opštine. U nastavku, ova konferencija za medije se pretvorila u tribinu, na kojoj su prisutni predsednici skupština stanara razgovarali sa čelnicima opštine.