POČELA TURISTIČKA SEZONA U SKADARLIJI: UMETNOST I ZABAVA OD SKADARLIJSKE ČESME DO ĐURINE KUĆE

U prisustvu velikog broja građana odevenih u modu s početka prošlog veka (šeširi, svečane haljine, itd), otvaranje turističke sezone u Skadarliji obeleženo je u subotu, 5. maja, programom na platou kod Skadarlijske česme, u organizaciji Turističke organizacije Beograda.

Ovogodišnju sezonu kulture i zabave u najposećenijoj beogradskoj boemskoj četvrti otvorila je glumica Vjera Mujović, koja je i podigla skadarlijsku zastavu.

Potom je usledio i zabavno-umetnički program sačinjen od pesme, igre, anegdota i boemskih priča, a tradicionalno je usledilo i udaranje u doboš (Šoleta dobošara) i recitovanje pravila Skadarlije.

– Skadarlija je srce Beograda. Ovde su dolazili na dva dana, a ostajali 20 godina. Ona je koncentracija sreće, strasti, slavlja i derneka. Nadam se da će što više Beograđana dolaziti u Skadarliju. Nigde se ovako ne slavi kao ovde. Radujte se jer jedan minut čiste radosti vredi više nego svi sati i meseci slutnje, sumnji i pohlepa – govorila je glumica citirajući Andrića Đuru Jakšića.

Okupljene je pozdravio Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, rekavši da iz godine u godinu u boemskoj četvrti ima sve više ljudi.

– Sve podseća na zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija jer je stranaca sve više u Skadarliji. Želim vam još jednu uspešnu sezonu, da Skadarlija ostane kakva je bila, a mi da je uredimo što bolje možemo. Radimo na tome da ovakvih mesta bude još u Beogradu – rekao je Popović.

Nešto pre 19 sati počela je dodela priznanja Turistički oskar „Zlatno turističko srce Mediterana i jugoistočne Evrope 2018″, a nagrade je dodelila glumica Nevena Šaršević, da bi nakon toga bili održani i turistička lutrija i koktel. Svakog petka će, kako je najavljeno, biti održavan sličan kulturno-umetnički program od 19 do 20 sati, u kojem će glumci šetati od platoa kod Skadarlijske česme pa sve do kuće Đure Jakšića.

Kako saznajemo od Dragana Gligorijevića, „Društvo Skadarlija” se postaralo da ovo bude jedno od najbogatijih leta: očekuje nas „Šeširijada” krajem juna, a posle toga izbor za mis Skadarlije, pa Festival cveća i izbor za najlepšu terasu, pa „Skadarlija fest”, pa „Puž biciklijada” i „Varjačići”. Prema njegovim rečima, Skadarliju čini još 20 ulica, koje se seku ili ulivaju sa Skadarskom, a uskoro će se simboličko uvesti i skadarlijski pasoš.