PLIVANJE ZA ČASNI KRST KOD SRPC „MILAN GALE MUŠKATIROVIĆ”

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista za koji se tradicionalno među vernicima vezuje i običaj plivanja za bogojavljenski krst.

U tradicionalnom plivanju za časni krst na Dunavu kod SRPC „Milan Gale Muškatirović” učestvovalo je više od sedamdeset prijavljenih učesnika, a do krsta prvi je stigao Đorđe Đorđević iz Beograda. Manifestaciju su i ove godine organizovali Svebor – srpske veštine borenja, crkva Ružica i Kapela Svete Petke sa Kalemegdana.

– Ovo je poseban događaj za sve nas, jer nismo odustali ni po ovakvim vremenskim uslovima kada je temperatura vazduha u minusu i kada je Dunav danima zaleđen. Tradicija će se nastaviti i naredne godine. Čestitam svim hrabrim momcima i devokama koji su učestvovali u ovoj tradicionalnoj manifestaciji – rekao je član Veća opštine Petar Bojović, koji je i sam nekoliko puta do sada plivao za časni krst.

Bogojavljensko plivanje za časni krst, koje je ustanovio Svebor, prvi put je organizovano na Savskom jezeru 2004. godine. Blagoslov tadašnjim takmičarima, pripadnicima vojske i policije, dao je patrijarh srpski Pavle.