ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ КОД СРПЦ „МИЛАН ГАЛЕ МУШКАТИРОВИЋ”

Српска православна црква прославља данас Богојављење, празник крштења Исуса Христа за који се традиционално међу верницима везује и обичај пливања за богојављенски крст.

У традиционалном пливању за часни крст на Дунаву код СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић” учествовало је више од седамдесет пријављених учесника, а до крста први је стигао Ђорђе Ђорђевић из Београда. Манифестацију су и ове године организовали Свебор – српске вештине борења, црква Ружица и Капела Свете Петке са Калемегдана.

– Ово је посебан догађај за све нас, јер нисмо одустали ни по оваквим временским условима када је температура ваздуха у минусу и када је Дунав данима залеђен. Традиција ће се наставити и наредне године. Честитам свим храбрим момцима и девокама који су учествовали у овој традиционалној манифестацији – рекао је члан Већа општине Петар Бојовић, који је и сам неколико пута до сада пливао за часни крст.

Богојављенско пливање за часни крст, које је установио Свебор, први пут је организовано на Савском језеру 2004. године. Благослов тадашњим такмичарима, припадницима војске и полиције, дао је патријарх српски Павле.