PENZIONERI STAROG GRADA KRSTARILI BRODOM „BEOGRAD 25“

Gradska opština Stari grad, u saradnji sa JP SRPC „Milan Gale Muškatirović“, ogranizovala je dve besplatne vožnje brodom „Beograd 25“ za penzionere Starog grada. Besplatno jednoipočasovno krstarenje izmamilo je osmeh na licima Starograđana, koji su spas od avgustovske vreline danas pronašli na doku kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“. Beogradsko leto lakše se podnosi kraj reka, u šta je imala priliku da se uveri i druga tura penzionera Starog grada na krstarenju od Dunavskog keja do Ade Međice i nazad.

Predsednik opštine Stari grad Dejan Kovačević poželeo je okupljenima dobrodošlicu, pohvalivši njihovu aktivnost uprkos visokim temperaturama.

„Želim vam lep provod tokom obilaska našeg grada sa reka. Drago mi je da ste aktivni i nadam se da ćete učestvovati i u drugim akcijama naše opštine, kao što je šumadijski izlet kroz Topolu, Oplenac, Orašac i Aranđelovac, koji ćemo opet organizovati u septembru. Ukoliko vam je potrebno da izvršite popravke po kući, za vas imamo i besplatne usluge starogradskog majstora, kao i pomoć geronto domaćica. Najstariji sugrađani čine značajan deo opštine i naša ideja je da vam kroz ovakve programe omogućimo prijatniju svakodnevicu i pomognemo oko osnovnih potreba“, rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Stari grad.

Starograđani su se upoznavali, razgovarali, sa nestrpljenjem očekujući znak za polazak broda. Stanišević Ivka (76) ponosna je na svoj kraj oko Studentskog parka, za koji kaže da je najlepši deo Beograda.

„Prvi put sam na krstarenju i oduševljena sam pokazanom pažnjom prema nama. Važno nam je da penzionerske dane ispunimo na kvalitetan način, a krstarenje Dunavom i Savom je svakako jedan od njih.

Za Ivkinim stolom sedeo je i gospodin Ratko Petronijević (73), koji sebe naziva ,,starim Dorćolcem”.

– Koliko mi se dopada ova akcija, pokazuje to da već drugi put krstarim brodom ,,Beograd 25″. Živim blizu opštine i redovno se informišem o aktuelnostima i projektima za penzionere. Čovek je deo prirode, te mu to okruženje najviše i prija. Osim što je krstarenje besplatno, dobra je prilika da upoznamo svoje komšije i družimo se sa njima tokom sat i po vremena plovidbe.

Jedna od 33 penzionera koji su danas pošli na krstarenje Dunavom i Savom brodom „ 25 Beograd“ bila je gospođa Ivanka Mrčić.

„U novinama i televiziji videla sam obaveštenje da opština Stari grad organizuje besplatno jednoipočasovno krstarenje brodom i odmah sam se prijavila. Ovo je pre svega jedan humani gest od strane naše opštine, jer većina penzionera je finansijski ugrožena i ovo što je besplatno mnogo nam znači, a ujedno nam se pruža prilika da ove tropske dane provedemo na reci u druženju.

Prva tura sa 33 penzionera koja je 9. avgusta 2013. godine zaplovila od 10 časova, uživala je duž maršrute: SRPC „Milan Gale Muškatirović“ – Ušće – Kalemegdanska tvrđava – Pristanište – beogradski mostovi – Ada Ciganlija – Ada Međica – SRPC ,,Milan Gale Muškatirović”, a druga tura se očekuje od 17 časova. Starograđani imaju još malo vremena da se prijave za letnji obilazak reka. Prijave se prikupljaju do 12. avgusta pozivom na telefonski broj kol centra opštine Stari grad: 011/ 78- 52-999.