OTVORENA IZLOŽBA „VOJVOĐANSKI MAĐARI U BEOGRADU“

Izložba slika i skulptura pod nazivom „Vojvođanski Mađari u Beogradu“ svečano je otvorena sinoć, 26. marta u prepunoj „Kući Đure Jakšića“ u Skadarliji a postavku je proglasio otvorenom Dejan Kovačević, načelnik Uprave GO Stari grad- pokrovitelja ovog događaja. Publici su se predstavili slikari Endre Penovac, Laura Sagmeister-Peić, Ištvan Sajko i David Utcai, kao i vajar Tibor Sarapka. Među mnogobrojnom publikom bili su i predstavnici diplomatskog kora na čelu sa Oskarom Nikovicem, ambasadorom Republike Mađarske, Skupštine grada i opštine Stari grad, ličnosti iz javnog života…

Izložbu su organizovali mr Miroslava Stopić, zamenik direktora UK Parobrod i slikarka Livija Lazić-Kankaraš.

– Opština Stari grad u svom objektu u Kući Đure Jakšića ima zadovoljstvo da pozdravi naše prijatelje slikare vojvođanske Mađare koji su došli u Beograd da izlože svoja dela. Ovde ima puno dragih gostiju koji sa nama uživaju u ovim divnom umetničkim delima, na čelu sa ambasadorom – rekao je Dejan Kovačević. On je pozvao Beograđane da posete ovu zanimljivu izložbu.

-Ovo je veliki događaj za Beograd, jer po prvi put na ovako organizovan način dolaze naše manjine iz prelepe Vojvodine. To doprinosi kulturnom boljitku Beograda i Srbije uopšte –rekla je Miroslava Stopić, koja se zahvalila mađarskom ambasadoru.

U prisnoj domaćoj atmosferi, uz prigodnu zakusku i domaće vino i mađarsku instrumentalnu muziku, posetioci izložbe družili su se sa umetnicima, koji tečno govore srpski jezik.