OTKRIVENA SPOMEN PLOČA U ČAST ANICE SAVIĆ REBAC

U Carigradskoj 8 gde je živela i radila Anica Savić Rebac danas je u okviru akcije „ Vratimo dug piscima“ otkrivena 20 po redu spomen ploča.

„ Drago nam je što naša opština učestvuje u ovoj akciji. Do sada je postavljeno 15 spomen ploča od ukupno 20, od kada je akcija pokrenuta“ rekla je na otkrivanju predsednica GO Stari grad Mirjana Božidarević.

Anica Savić Rebac bila je istaknuti klasični filolog, pesnikinja, esejista, kritičarka, prevodilac i poznata profesorka Beogradskog Filozofskog fakulteta na kome je predavala rimsku književnost i latinski jezik.

Rođena je 1892. godine u Novom Sadu a tragično je preminula u Beogradu 1953. godine.

„ Celokupnim svojim delom Anica Savić Rebac je bila spona između antike i savremenog doba , između srpske i balkanske kulture i tradicije i evropske kulture i tradicije“, rekao je Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva.

Otkrivanju spomen ploče osim okupljenih građana prisustvovao je i član Veća Risto Raco.

U akciji „ Vratimo dug piscima“ spomen ploče na Starom gradu dobile su ličnosti koje su obeležile jednu epohu u Beogradu i Srbiji: Meša Selimović, Skender Kulenović, Dušan Matić, Aleksandar Vučo, Slobodan Selenić, Ljuba Popović, Antonije Isaković. Miloš Đurić, Milovan Đilas, Živojin Žika Pavlović, Gligorije Vozarević, Milan Kašanin i sada Anica Savić Rebac.