OTVOREN MUZEJ NARODNOG POZORIŠTA – PLAKETA OPŠTINI

Rečima glumice Mire Stupice „Imam čast da kao najstariji član ove slavne i stare pozorišne kuće u Srbiji objavim: Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu je danas otvoren“, danas je svečano otvorena ova institucija. Opština Stari grad već godinama pomaže red Narodnog pozorišta i tim povodom je Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta uručio Mirjani Božidarević „Pečat Narodnog pozorišta“ Plaketu, „za sveukupan doprinos radu“ ove ugledne kuće.

Nebojša Bradić, ministar kulture istakao je važnost osnivanja ovakve muzejske institucije je u prikupljanju, čuvanju i predstavljanju neprocenjivog nasleđa pozorišne umetnosti u Srbiji. Narodno pozorište je otvaranjem muzejske zbirke dodalo još jednu važnu dimenziju misiji koju obavlja u kulturi Srbije.

Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta rekao je da institucije od nacionalnog značaja poput Narodnog pozorišta, kuće sa dugom i plodnom tradicijom, trebalo bi da imaju ozbiljan i posvećen odnos prema prošlosti.

Ogroman broj gostiju tiskao se da vidi pravo bogatstvo iz riznice Narodnog pozorišta. Prvu tematsku izložbu „Savremena kostimografija i scenografija na daskama ovog pozorišta“ priredila je Olga Mrđenović. Izložbu o istorijatu pozorišta priredila je Zorica Janković.

Gosti na proslavi ispred opštine Stari grad bili su Mirjana Božidarević, predsednica opštine i Milan Majstorović, član Opštinskog veća.