OTVOREN DUHOVNO-OBRAZOVNI CENTAR BAJRAKLI DŽAMIJE

U Beogradu juče je svečano otvoren duhovno-obrazovni centar kompleksa Bajrakli džamije. Svečanosti su pored visokodostojnika Islamske zajednice Srbije sa reis-ul-ulemom Ademom Zilkićem na čelu, prisustvovali visoki državni i verski zvaničnici iz Azerbejdžana, čija je vlada finansirala obnovu centra, patrijarh srpski Irinej, visokodostojnici Rimokatoličke crkve, Jevrejske zajednice, predstavnici Ministarstva vera Vlade Srbije, diplomatskog kora, kao i i bivši šef države i predsednički kandidat dela vladajuće koalcije.

Jedina preostala aktivna beogradska džamija juče je i zvanično dobila duhovno obrazovni centar „Ikra“ (na arapskom „čitaj“) u kome će se „muslimani rođeni u Srbiji školovati za imame i hodže u svojoj zemlji „, kako je naglasio muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. Prema njegovim rečima, u centru se nalaze: sedišta Beogradskog i Srbijanskog muftijstva, mekbet – veronauke za opštinu Stari Grad, biiblioteka, osnovna i srednja verska škola – medresa i Fakultet islamskih nauka.

Izgradnju ovog zdanja u komplesu Bajrakli džamije započeo je pre 20 godina tadašnji muftija beogradski Hamdija Jusufspahić. Zgrada je stradala 17. marta 2004, u neredima koji su u Beogradu izbili zbog martovskog pogroma nad Srbima i SPC na Kosovu i Metohiji.

Zamenik azerbejdžanskog premijera Elčin Efendijev juče je pre otvaranja obnovljenog kompeksa beogradske Bajrakli džamije, prisutvovao i otvaranju obnovljene crkve Ružice na Petrovaradinu, što je takođe finansirao AzerbejdžanOtvoren duhovno-obrazovni centar Bajrakli džamije.

(preuzeto iz lista Danas, od 4.maja)