ОТВОРЕН ДУХОВНО-ОБРАЗОВНИ ЦЕНТАР БАЈРАКЛИ ЏАМИЈЕ

У Београду јуче је свечано отворен духовно-образовни центар комплекса Бајракли џамије. Свечаности су поред високодостојника Исламске заједнице Србије са реис-ул-улемом Адемом Зилкићем на челу, присуствовали високи државни и верски званичници из Азербејџана, чија је влада финансирала обнову центра, патријарх српски Иринеј, високодостојници Римокатоличке цркве, Јеврејске заједнице, представници Министарства вера Владе Србије, дипломатског кора, као и и бивши шеф државе и председнички кандидат дела владајуће коалције.

Једина преостала активна београдска џамија јуче је и званично добила духовно образовни центар „Икра“ (на арапском „читај“) у коме ће се „муслимани рођени у Србији школовати за имаме и хоџе у својој земљи „, како је нагласио муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић. Према његовим речима, у центру се налазе: седишта Београдског и Србијанског муфтијства, мекбет – веронауке за општину Стари Град, бииблиотека, основна и средња верска школа – медреса и Факултет исламских наука.

Изградњу овог здања у комплесу Бајракли џамије започео је пре 20 година тадашњи муфтија београдски Хамдија Јусуфспахић. Зграда је страдала 17. марта 2004, у нередима који су у Београду избили због мартовског погрома над Србима и СПЦ на Косову и Метохији.

Заменик азербејџанског премијера Елчин Ефендијев јуче је пре отварања обновљеног компекса београдске Бајракли џамије, присутвовао и отварању обновљене цркве Ружице на Петроварадину, што је такође финансирао АзербејџанОтворен духовно-образовни центар Бајракли џамије.

(преузето из листа Данас, од 4.маја)