OTVOREN ĆOŠAK RADOVOJA KORAĆA I OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA U KNEZ MIHAILOVOJ

Plato između Knez Mihailove ulice, Trga Republike i Obilićevog venaca zvaće se od danas Ćošak Radivoja Koraća, po imenu našeg legendarnog, rano preminulog košarkaša. Na zgradi u Knez Mihailovoj 10 otkrivena je spomen-ploča jednom od najboljih jugoslovenskih košarkaša svih vremena. Spomen-ploča je postavljena na inicijativu grada Beograda, a otkrili su je Bojana Korać, rođaka slavnog košarkaša, i njegov prijatelj „sa ćoška”, poznati odbojkaš Zoran Petrović. Otvaranju su, između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, zamenik gradonačelnika Beograda Aleksandar Antić, pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Šapić, poznati košarkaši i predstavnici Košarkaškog saveza Srbije i Beograda, deo ekipe filma „Žućko – priča o Radivoju Koraću”, članovi porodice i brojni prijatelji, a ispred opštine Stari grad, predsednica Mirjana Božidarević i članovi Veća Risto Raco i Milan Majstorović.

– Ideju da obeležimo mesto na kom su se okupljali košarkaši dobili smo gledajući film o Radivoju Koraću. Svi znaju da je on bio veliki košarkaš, a iz filma smo naučili i da je bio veliki čovek. Zbog toga je Skupština grada Beograda donela odluku da se ovo mesto nazove Ćošak Radivoja Koraća, kako bi svi Beograđani i oni koji dolaze u naš grad znali da je to mesto koje su obeležili on i njegovi prijatelji – rekao je Dragan Đilas.

Idejno rešenje spomen-ploče uradio je profesor FPU Zoran Ivanović, a sama ploča izrađena je u dubokom reljefu u bronzi. U prvom planu su elementi koji obeležavaju život legendarnog košarkaša – lopta, šaka i imena gradova u kojima je igrao povezana sa imenom Beograda, dok je u pozadini portret sportiste.

Povodom ovog događaja, od danas, pa do 13. juna, u Domu omladine organizovaće se nove projekcije filma „Žućko-priča o Radovoju Koraću“, najavio je Dragan Paljić, producent filma. Termini su: petak 8. jun- od 17 sati, subota 9. jun i nedelja 10. jun-od 14 sati, ponedeljak 11. jun, utorak 12. jun i sreda 13. jun-od 19 sati.