ОТВОРЕН ЋОШАК РАДОВОЈА КОРАЋА И ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА У КНЕЗ МИХАИЛОВОЈ

Плато између Кнез Михаилове улице, Трга Републике и Обилићевог венаца зваће се од данас Ћошак Радивоја Кораћа, по имену нашег легендарног, рано преминулог кошаркаша. На згради у Кнез Михаиловој 10 откривена је спомен-плоча једном од најбољих југословенских кошаркаша свих времена. Спомен-плоча је постављена на иницијативу града Београда, а открили су је Бојана Кораћ, рођака славног кошаркаша, и његов пријатељ „са ћошка”, познати одбојкаш Зоран Петровић. Отварању су, између осталих, присуствовали градоначелник Београда Драган Ђилас, заменик градоначелника Београда Александар Антић, помоћник градоначелника Александар Шапић, познати кошаркаши и представници Кошаркашког савеза Србије и Београда, део екипе филма „Жућко – прича о Радивоју Кораћу”, чланови породице и бројни пријатељи, а испред општине Стари град, председница Мирјана Божидаревић и чланови Већа Ристо Рацо и Милан Мајсторовић.

– Идеју да обележимо место на ком су се окупљали кошаркаши добили смо гледајући филм о Радивоју Кораћу. Сви знају да је он био велики кошаркаш, а из филма смо научили и да је био велики човек. Због тога је Скупштина града Београда донела одлуку да се ово место назове Ћошак Радивоја Кораћа, како би сви Београђани и они који долазе у наш град знали да је то место које су обележили он и његови пријатељи – рекао је Драган Ђилас.

Идејно решење спомен-плоче урадио је професор ФПУ Зоран Ивановић, а сама плоча израђена је у дубоком рељефу у бронзи. У првом плану су елементи који обележавају живот легендарног кошаркаша – лопта, шака и имена градова у којима је играо повезана са именом Београда, док је у позадини портрет спортисте.

Поводом овог догађаја, од данас, па до 13. јуна, у Дому омладине организоваће се нове пројекције филма „Жућко-прича о Радовоју Кораћу“, најавио је Драган Паљић, продуцент филма. Термини су: петак 8. јун- од 17 сати, субота 9. јун и недеља 10. јун-од 14 сати, понедељак 11. јун, уторак 12. јун и среда 13. јун-од 19 сати.