OTKRIVEN MURAL U POP LUKINOJ

Nakon ovogodišnjeg Belefa, koji se zatvara sutra, optina Stari grad dobila je još jedan mural. Bočnu fasadu u Pop Lukinoj 6 oslikao je Blu, čuveni italijanski „strit art“ umetnik, koji je radio u mnogim svetskim gradovima.

– Mural koji je uradio Blu je jedan od njegovih tipičnih karaktera. Crtež je velikog formata, pošto je ova fasada visoka oko dvadeset metara. Čast nam je što smo jednog ovako velikog umetnika uspeli da dovedemo u Beograd i što će nam njegovo delo ostati kao poklon – istakla je Milica Pekić, selektor vizuelnog programa Belefa na otkrivanju murala u Pop Lukinoj ulici.

Ana Danilović, zamenica predsednika opštine Stari grad, izjavila je da će se saradnja sa Belefom nastaviti i sledeće godine.

– Prošle godine je oslikan mural u Karađorđevoj 31, koji je uradio umetnik Albi Gijam. Nadam se da će opštinu krasiti murali i drugih velikih svetskih „strit art“ umetnika – istakla je Ana Danilović.

Osim murala u Pop Lukinoj, Beograd je na poklon dobio još četiri velika murala – u Mileševskoj 57, Durmitorskoj 16, Makenzijevoj 42 i Resavskoj 61. Fasadu u Makenzijevoj 42 iscrtao je poljski umetnik Marius Varaš, poznat pod pseudonimom „M-city“. Još jedan umetnik iz Italije, Valerio Beruti, uradio je mural na zgradi OŠ „Petar II Petrović Njegoš“ u Resavskoj 61. Dela Berutija nalaze se u velikim gradovima sveta kao što su Njujork, Seul, Rim, Tokijo… Dva murala u Mileševskoj 57 i Makenzijevooj 42, na zgradi OŠ „Sveti Sava“, naslikali su beogradski umetnici Biljana Đurđević i Vladimir Petrović Talent.

Inače, svi murali su urađeni u okviru projekta Belefa „Super zid“, a izradi istih pomogle su, pored opštine Stari grad, i opštine Savski venac i Vračar, a jedan od donatora bila je i „Telenor“ fondacija.