OPŠTINA SE UKLJUČILA U PROGRAM ZBRINJAVANJA ROMA

Na inicijativu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i osnivanjem Radne grupe za zbrinjavanje Roma, sedamnaest beogradskih opština uključilo se u program pomoći romskim porodicama, koje bi iz nehigijenskih naselja trebalo da budu preseljene na nove lokacije koje Grad odredi. Opština Stari grad uputila je pomoć vrednu 3 miliona dinara.

Risto Raco, član Veća opštine, kaže da se opština Stari grad pridružila ovoj akciji i napominje da Grad Beograd i Radna grupa za zbrinjavanje Roma sprovode rešavanje ovog problema na sistemski način po pitanju smeštaja i opremanja kontejnera za stanovanje romskih porodica. Kao dobar primer raseljavanja Roma iz nehigijenskih naselja, Risto Raco naveo je preseljenje Roma sa Dorćola (kod SPRC „Milan Gale Muškatirović“) na novu lokaciju u Krnjači.

Poslednjom donacijom vrednom 3 miliona dinara, opština je za Rome, koje u septembru čeka preseljenje iz naselja ispod mosta „Gazela“, kupila 150 kreveta i dušeka, 50 uljanih radijatora, 50 ormana, 50 stolova i 300 stolica.

– Nameštaj je kupljen i isporučen u magacin do obezbeđivanja novog smeštaja u drugim prigradskim naseljima i lokacijama koje odredi Grad i privede ih toj nameni. Opština Stari grad će i dalje sarađivati sa Gradom i Radnom grupom za zbrinjavanje Roma u cilju trajnog rešenja problema nehigijenskih naselja u gradu – kaže Risto Raco.

Radna grupa za zbrinjavanje Roma usvojila je principe prema kojima pomoć od grada Beograda mogu dobiti porodice sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, kao i izbeglice sa Kosova, Bosne i Hrvatske. Nadležnost za ostale porodice preuzeli su republički organi i te porodice biće vraćene u opštine u kojima imaju prijavljeno prebivalište.

Svi Romi koji budu preseljeni potpisaće sa Gradom i ugovor o održavanju i neotuđivanju kontejnera i ostale pomoći koju budu dobili. Inače, stanovnici nehigijenskih naselja, prema gradskoj odluci, biće raspoređeni u sve gradske opštine osim Starog grada, Vračara, Savskog venca i Novog Beograda, a privremeni smeštaj biće kontrolisan nekoliko puta godišnje.