OPŠTINSKA SLAVA U ZNAKU MEĐUNARODNE SARADNJE

KAKO JE OPŠTINA PROSLAVILA SLAVU I OBELEŽILA SVOJ DAN

TRADICIJA I POTPISIVANJE DEKLARACIJE O MEĐUNARODNOJ SARADNJI

 

Opština Stari grad je svoju slavu Cveti kao i prethodnih godina,obeležila nizom manifestacija, uz prisustvo predstavnika partnerskih opština iz zemalja u regionu (Grčka, Kipar, Makedonija, Bugarska, Albanija, Rumunija, Slovačka, itd). Trodnevna dešavanja obuhvatilo je i potpisivanje Deklaracije o međunarodnoj saradnji balkanskih i mediteranskih gradova kao i svečano otvaranje odeljenja za makedonski jezik biblioteke “Đorđe Jovanović”- prvo u nizu odeljenja na jezicima zemalja u regionu.

Tolerancija, saradnja i mir

U prostorijama Aero kluba u Uzun Mirkovoj 4, u subotu 15. aprila, svečanim potpisivanjem Deklaracije o međunarodnoj saradnji sa Mrežom balkanskih i mediteranskih gradova, opština Stari grad postala je punopravni član Mreže. Deklaraciju o saradnji partnerskih opština je ispred opštine Stari grad potpisala predsednica opštine Mirjana Božidarević i to sa predstavnicima gradova Pafos (Kipar) Lamije ( Grčka) i Korca ( Albanija) i bugarskog grada Blagoevgrada. Saradnja unutar Mreže predviđa saradnju, između ostalog i saradnju na polju kulture. Ovom događaju prisustvovali su gosti iz Makedonije, opštine Centar, iz Crne Gore, grada Kotora, kao i gosti iz Jermasoje ( Kipar).

( Grčka).

Pozdravljajući sve prisutne Mirjana Božidarević, predsednica opštine izrazila je zadovoljstvo što se i opština Stari grad pridružila Mreži balkanskih i mediteranskih gradova čime su vrata saradnje i razmene otvorena i drugim opštinama u regionu a u ostvarivanju zajedničkog cilja.

Posle potpisivanja Deklaracije, prikazana je prezentacija projekta „Avantura Cooltura“, a nakon ove prezentacije gostima su se obratili i predstavnici kulturnih institucija: Beogradske filharmonije, Etnografskog muzeja, biblioteke „Đorđe Jovanović“, fakulteta likovnih i Primenjenih umetnosti, i iz muzičke škole „Vojislav Vučković „ i „Stevan Mokranjac“.

Proslava je nastavljena dan kasnije u nedelju, 16. aprila, na sam dan slave Cveti, polaganjem cveća na spomen obeležje ”Predaje ključeva” na Kalemegdanu, na mestu gde je 1867. godine Ali Riza Paša, poslednji turski komandant simbolično predao ključeve grada knezu Mihailu, što je Mirjana Božidarević i prepričala gostima iz inostranstva. Cveće je položeno i na spomenik Rigi od Fere kraj Kalemegdana. U Sabornoj crkvi, obavljeno je sečenje slavskog kolača, da bi dnevna dešavanja tog dana bila krunisana slavskim prijemom i koktelom za 300 zvanica u Konaku kneginje Ljubice. U ime domaćina, prva dama opštine Stari grad kratko se obratila prisutnima a za muzički deo programa pobrinuo se vokalni ansambl ”Oktoih” .

Odeljenje biblioteke ”Đorđe Jovanović” na makedonskom jeziku

Poslednjeg dana svetkovine, posle zajedničkog radnog sastanka u opštini, u odeljenju Biblioteke “Đorđe Jovanović” u Zmaj Jovinoj ulici, otvoreno je odeljenje na makedonskom jeziku, uz prisustvo makedonskog ambasadora, gospodina Viktora Dimovskog. Ovo odeljenje, prvo je u zemlji a početni fond mu je 200 aktuelnih knjiga i obnavljaće se svake godine. Planirano je da bude tek prvo u nizu odeljenja na jezicima zemalja u regionu. Odeljenje je otvorio de Slobodan Ž. Marković, redovni profesor filološkog fakulteta u Beogradu i jedan od osnivača katedre za makedonski jezik. Govorili su i Violeta Alarova, gradonačelnica opštine Centar iz Skoplja, Jovan Radulović, direktor Biblioteke grada Beograda, kao i domaćin Mirko Marković, koji je uručio poklone Mirjani Božidarević. Događaju je prisustvovao i vladimir tuleski, gradonačelnik koji je odrecitovao pesmu ”lenka” koste racina.