OPŠTINA STARI GRAD SPREMNO DOČEKUJE ZIMU

Gradska opština Stari grad funkcionisaće nesmetano u uslovima loših meteo-uslova, elemenetarnih nepogoda ili veoma niskih temperatura i spremno dočekuje predstojeću zimu istaknuto je na drugoj sednici opštinskog Štaba za vanredne situacije, održanoj 15. novembra, kojom je predsedavao potpredsednik Skupštine gradske opštine i član štaba Avram Izrael.

Sednici je u svojstvu komandanta štaba prisustvovao predsednik opštine Marko Bastać, kao i Sanja Miladinović iz Uprave za vanredne situacije MUP-a Srbije i članovi štaba: Marijan Zorić iz doma zdravlja „Stari grad”, Milenko Dragović iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Stari grad”, Aleksandar Pantelić iz Crvenog krsta Stari grad, Zorica Srećković iz JKP „Gradska čistoća”, Nataša Šišaković iz JKP „Gradsko zelenilo”, Nebojša Nikolić iz Ministarstva odbrane, Mileta Jeftić iz GSP „Beograd”, Jelica Čurčić iz JP Gradsko stambeno -RJ Stari grad, članovi Veća opštine: Andreja Miladinović, Lazar Lešnjak, rukovodilac Građevinske inspekcije Maja Šovran, Ljiljana Petrović-Pušić, zadužena za poslove vanrednih situacija opštine, kao i predstavnica Centra za socijalni rad Starog grada.

Treća tačka dnevnog reda „Operativni plan organizacije i funkcionisanja Gradske opštine Stari grad u zimskim uslovima za 2016/17. godinu”, predstavljala je najvažniji deo sastanka. Reč je o dokumentu na 39 strana, koji je predstavio potpredsednik Skupštine gradske opštine Stari grad i član štaba Avram Izrael.

Ovo je prvi temeljni plan u poslednjih desetak godina, koji je počeo da se primenjuje od 15. novembra, sa zadatkom da se obezbedi nesmetani svakodnevni život Starograđana u zimskim uslovima. U slučaju obimnih snežnih padavina, glavni zadatak opštinskog Štaba za vanredne situacije je nadzor nad čišćenjem ulica, a posebna pažnja posvetiće se starim, nepokretnim i bolesnim sugrađanima. Istaknut je značaj sinhronizovanog rada, kao i uloga opštinskih sredstava javnog informisanja – Informatora, veb-sajta, kao i stranica na društvenim mrežama u pravovremenom i objektivnom informisanju Starograđana. Sva dežurstva su planirana unapred, a međusobno obaveštavanje članova štaba funkcioniše po principu „štafetnog lanca”. Organizovaće se i obezbeđivanje socijalne pomoći za najugroženije, a pratiće se i vodostaji Save i Dunava. Istaknuta je značajna uloga pripadnika opštinskog Volonterskog servisa, lekara iz doma zdravlja, kao i respektabilnih snaga Policijske stanice „Stari grad”.

Na sastanku je predstavljen i Plan distribucije industrijske soli, koja je pakovana u vrećama od pet kilograma, čija se isporuka još očekuje od Grada, a višak soli će se uskladištiti u SRPC „Milan Gale Muškatirović”.

Vođena je i diskusija, u kojoj je učestvovalo nekoliko članova štaba, a nakon informacije koju je pročitala Sanja Miladinović, najviše pažnje je posvećeno problemu nadležnosti u nelegalno izgrađenim objektima u kompleksu Pivare Skadarlija, gde je u raspravi učešće uzeo i predsednik opštine Marko Bastać.

Predstavnik Policijske stanice „Stari grad” prezentovao je izveštaj o stanju bezbednosti u starogradskim školama i vrtićima, koje je, prema njegovim rečima, zadovoljavajuće.

Štab za vanredne situacije, sledeću sednicu će imati u decembru, a za sledeću godinu, najavljeno je formiranje „Situacionog centra”.