OPŠTINA STARI GRAD SA PARTNERIMA POSTAVILA PRVU PAMETNU SOLARNU LAMPU U SRBIJI

U saradnji sa kompanijom „Lightinus“ i poslovnim inkubatorom „Imapct Hub Beograd“ Gradska opština Stari grad je na šetalištu ispred Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ postavila i pustila u rad prvu pametnu solarnu lampu u Srbiji i regionu

-Ono što je specifično i revolucionarno za ovu lampu jeste da se preko pametne tehnologije, odnosno softvera vrši kontrola i monitoring rada, bez potrebe za izlaskom na teren, a što je još važnije daljinsko upravnjanje omogućava da bez obzira na vremenske uslove, ona može da radi 365 dana u godini – rekao je Branko Živković, direktor kompanije „Lightinus“ i dodao da je plan da se u narednom periodu saradnja sa opštinom Stari grad nastavi i intezivira kako bi se i drugi urbani problemi rešavali u duhu energetske efikasnosti.

Solarna ulična rasveta štedi novac, jer eliminiše račune za struju i troškove održavanja, a utiče na životnu sredinu jer umanjuje štetan uticaj ugljen-dioksida. Opština Stari grad prepoznala je neograničenu moć čiste solarne energije i sa zadovoljstvom prihvatila inicijativu za učešće u projektu „Pametan grad“.

-Često se dešava da nam se građani obraćaju sa molbama da se zameni sijalica ili popravi kvar na banderama. Prosečno se na popravku čeka između 3 i 5 dana, a za to vreme su ulice, parkovi ili igrališta neosvetljeni. Pametnom lampom se kvar rešava za nekoliko sekundi, a uštede koje bi se ostvarile usvajanjem ideja za „pametan grad“ bile bi ogromne. Zato pozivamo druge opštine, grad Beograd i ostale gradove da se pridruže projektu i da zaedničkim snagama i pametnim tehnologijama utičemo na uštede i životnu sredinu – rekao je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i najavio da će za početak sva dečija igrališta na starom gradu dobiti pametnu rasvetu.