ОПШТИНА СТАРИ ГРАД СА ПАРТНЕРИМА ПОСТАВИЛА ПРВУ ПАМЕТНУ СОЛАРНУ ЛАМПУ У СРБИЈИ

У сарадњи са компанијом „Lightinus“ и пословним инкубатором „Imapct Hub Beograd“ Градска општина Стари град је на шеталишту испред Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић“ поставила и пустила у рад прву паметну соларну лампу у Србији и региону

-Оно што је специфично и револуционарно за ову лампу јесте да се преко паметне технологије, односно софтвера врши контрола и мониторинг рада, без потребе за изласком на терен, а што је још важније даљинско управњање омогућава да без обзира на временске услове, она може да ради 365 дана у години – рекао је Бранко Живковић, директор компаније „Lightinus“ и додао да је план да се у наредном периоду сарадња са општином Стари град настави и интезивира како би се и други урбани проблеми решавали у духу енергетске ефикасности.

Соларна улична расвета штеди новац, јер елиминише рачуне за струју и трошкове одржавања, а утиче на животну средину јер умањује штетан утицај угљен-диоксида. Општина Стари град препознала је неограничену моћ чисте соларне енергије и са задовољством прихватила иницијативу за учешће у пројекту „Паметан град“.

-Често се дешава да нам се грађани обраћају са молбама да се замени сијалица или поправи квар на бандерама. Просечно се на поправку чека између 3 и 5 дана, а за то време су улице, паркови или игралишта неосветљени. Паметном лампом се квар решава за неколико секунди, а уштеде које би се оствариле усвајањем идеја за „паметан град“ биле би огромне. Зато позивамо друге општине, град Београд и остале градове да се придруже пројекту и да заедничким снагама и паметним технологијама утичемо на уштеде и животну средину – рекао је председник општине Стари град Марко Бастаћ и најавио да ће за почетак сва дечија игралишта на старом граду добити паметну расвету.