STARI GRAD: ODRŽAN SEMINAR ,,ŠKOLA ODRŽIVOG RAZVOJA“

Opština Stari grad podržala je realizaciju projekta „Škola održivog razvoja“ koji Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih (CEDEM) drugu godinu zaredom realizuje u saradnji sa Centrom za ekološku politiku i održivi razvoj Fakulteta političkih nauka, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Škola održivog razvoja“ održana je danas u velikoj opštinskoj sali,  uz poštovanje epidemioloških mera.

Učesnike su pozdravili i poželeli im uspešan rad predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović, prof. dr Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mališa Mladenović iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, prof. dr Darko Nadić, prodekan Fakulteta političkih nauka, i Pajazit G. Pomak, predsednik UO CEDEM-a.

„Svedoci smo da se naš grad ubrzano razvija i menja na bolje, ali smo svesni da zajedno možemo mnogo više. Pojam održivog razvoja je sveobuhvatan, podrazumeva ekonomski, socijalni i ekološki kontekst. Opština sprovodi niz programa i akcija za zaštitu životne sredine, na koju možemo konkretno da utičemo, u partnerskom odnosu sa građanima, gradskim i republičkim vlastima.“, istakao je Marjanović i predstavio aktivnosti koje opština sprovodi u očuvanju životne sredine, reciklaži i podizanju ekološke svesti u lokalnoj zajednici, poput programima „Ozeleni Stari grad“, „Posadi svoj hlad“, „Stari grad misli na reciklažu“.

„Izgradnja „Linijskog parka“ na mestu nekadašnje železničke pruge od Pristaništa do Pančevačkog mosta  definitivno će transformisati Stari grad. Starogradska „zelena oaza“  značajno će smanjiti zagađenje vazduha centralne gradske opštine. Ovo su samo neki od projekata i programa na kojima trenutno radimo, a u narednom periodu biće ih mnogo više“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović i dodao „da se upravo ovih dana na Starom gradu postavlja blizu 100 reciklažnih đubrijera za papir, plastiku i staklo.

„Održivi razvoj je učionica života“, naglasio je prof. dr Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoj.

„Važno je da vi kao mladi i obrazovani ljudi budete svesni da ste vi nosioci održivog razvoja, koji je interdisciplinarno polje koje obuhvata i ekonomiju, društvo ali i očuvanje životne sredine“, naglasio je Radović, podsetivši učesnike seminara na važne dokumente koje su o održivom razvoju usvojile UN.

Mališa Mladenović iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, navodi da je glavni krivac  za ugrožavanje životne sredine – čovek.

„Održivi razvoj treba da sačuva okolinu za nas i buduće generacije. To je odnos prema kojim se ide u susret potrebama sadašnjosti tako da se ne ugrožava mogućnost budućih generacija da zadovolje svoje sopstvene potrebe“.

Jedan od pionira u oblasti održivog razvoja kod nas je prof. dr Darko Nadić, prodekan Fakulteta političkih nauka.

„Današnji svet je zasnovan na pohlepi i profitu i zato je pitanje održivog razvoja i zaštite životne sredine političko pitanje. Vi morate da kreirate bolju budućnost od one koje je stvarala moja generacija“, naglasio je profesor Nadić i pohvalio aktivnosti opštine poručivši „da se nada da će Stari grad možda jednog dana promeniti ime u „Zeleni grad“.

„Zahvaljujem opštini Stari grad što je prepoznala značaj i podržala projekat „Škola za održivi razvoj“. Upravo je povezanost države, lokalnih samouprava, fakulteta, omladinskog i nevladinog sektora, svih nas zajedno izuzetno važna za održiv razvoj. Budimo potomci, da bismo bili nečiji preci“, naglasio je Pajazit Pomak, predsednik UO CEDEM-a, parafrazirajući književnika  i satiričara Branu Crnčevića.

U okviru radnog dela seminara „Škola održivog razvoja“ polaznicima je o „Konceptu održivog razvoja – budućnost 21.veka govorio Marko Vujić iz Centar za ekološku politiku i održivi razvoj Fakulteta političkih nauka, o temi „S reči na dela – šta ja mogu da uradim za svoju planetu ? Nikola Popović, iz Studentskog parlamenta Šumarskog Fakulteta i član Omladinska mreža Srbije, a o „Održivosti u upravljanju vodnim resursima“, Angelina Mitrović, doktorand i autor bloga „Održivost“. Nakon ovih predavanja  održana je Panel diskusija na temu „Zelena privreda i eko preduzetništvo“

Svim učesnici današnjeg seminara  „Škola održivog razvoja“ uručeni su sertifikati CEDEM-a, čiji je partner na realizaciji ovog projekta od ove godine i  Omladinska mreža Srbije.