ODRŽANA TRIBINA O PREVENCIJI PORODIČNOG NASILJA

Tribina o prevenciji porodičnog nasilja, koju je organizovao Savet za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Stari grad u saradnji sa Policijskom stanicom Stari grad, održana je 6. decembra u svečanoj sali opštinske zgrade.

Na tribini, koja je okupila predstavnike Predškolske ustanove „Dečji dani”, starogradskih osnovnih škola, udruženja penzionera i nevladinog sektora, učestvovali su Gordana Tešić, zamenica javnog tužioca iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva, Jovanka Nisić, policijski službenik za suzbijanje maloletničke delikvencije u odseku za suzbijanje kriminaliteta PS Stari grad, prim. dr Mirjana Radovanović, spec. pedijatrije iz Doma zdravlja Stari grad i Ljiljana Marković, specijalni pedagog, IAN Telecentar – Međunarodna mreža pomoći.

Prisutnima su se u ime organizatora tribine obratili predsednica Skupštine GO Stari grad i Saveta za rodnu ravnospravnost Mila Popović i šef odseka za suzbijanje kriminaliteta Policijske stanice Stari grad Aleksandar Maričić.

Učesnici tribine su, u okviru stručnih oblasti kojima se bave, govorili o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ukazali su na neohodnost saradnje MUP-a i nevladinog sektora, ulozi tužilaštva, psihološkoj podršci žrtvama nasilja pri zdravstvenim ustanovama, kao i drugom merama preventive zaštite.

Nasilje u porodici je sve prisutan problem i realnost našeg društva, koji zahteva dobru organizovanost i povezanost svih institucija, kako na prevenciji porodičnog nasilja, tako i na pružanju psihosocijalne pomoći žrtvama nasilja, zaključak je jučerašnje tribine.

Da bi se to ostvarilo neophodna je saradnja javnog i nevladinog sektora, kao i njihovo jedinstveno delovanje – od policije, domova zdravlja, centara za socijalni rad, tužilaštava, opština do škola i vrtića.

U tom smislu je važno stalno podizati svest građana kada je u pitanju prijavljivanje nasilja, kao i njihovo upoznavanje sa svim oblicima nasilja, što podrazumeva preventivni rad sa roditeljima i decom od najranijeg uzrasta, organizovanje škola roditeljstva, tribina, redovnih sastanaka i zajedničkih kampanja za prevenciju nasilja u društvu.