ODRŽANA 29. SEDNICA SKUPŠTINE GRADSKE OPŠTINE STARI GRAD

Na 29. sednici Skupštine Gradske opštine Stari grad, održanoj 29. decembra, odbornici lokalnog parlamenta većinom glasova doneli su Odluku o budžetu GO Stari grad za 2016. godinu u iznosu od 762.593.513 dinara.

Skupština je, takođe većinom glasova, usvojila Predlog odluke o izmenama i dopunama poslovnika Skupštine GO Stari grad, kao i Predlog rešenja o izmenama i dopunama rešenja o obrazovanju Štaba za vanredne situacije.

U materijalu za sednicu, kojoj su prisustvovala 42 od ukupno 56 odbornika, dostavljen je i Izveštaj predsednika GO Stari grad Dejana Kovačevića o izvršenju budžeta u period januar – septembar 2015. godine.

Odlukom Gradske skupštine budžetski okvir Gradske opštine Stari grad za 2016. umanjen je za 33,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Za ovu odluku ne postoje ekonomski razlozi i protivna je Zakonu o javnoj svojini, koji predviđa da sredstva ostvarena putem zakupa poslovnog prostora (100 odsto) pripadaju nosiocu prava korišćenja, u ovom slučaju opštini. Gradska skupština je predvidela da se u opštinsku kasu slije samo 25 odsto od zakupa poslovnog prostora.

Takođe, nisu uvaženi ni argumenti da Stari grad ima svoje specifičnosti. Centralna gradska opština je sedište brojnih državnih i gradskih institucija i ustanova iz oblasti nauke, obrazovanja, kulture i umetnosti, koje naša opština godinama pomaže, a kao staro urbano jezgro ona je kulturno – istorijski i turistički centar Beograda. Nažalost, ovom odlukom najviše će biti pogođeni Starograđani.