OBILAZAK PODRUČJA UZ OBALU STAROG GRADA

Miomir Bilbija, Nenad Petković, članovi opštinskog veća, i Rade Zrnić, načelnik referata za odbranu opštine Stari grad, obišli su 11. aprila. područja opštine kojima preti nadolazeći vodeni talas: obalu Starog grada, od Brankovog mosta, pa do Sportskog centra.

– Vodeni nivo sada visok oko 690 centimetara a očekuje se da će preći tu visiundefinednu za još oko pola metra. Sada se nalazimo u zoni merenja vode u pristaništu Beograd i vidi se na meraču da je novo visok. Brodovi na pristaništu umesto ispod nivoa ograde ”porasli” su čitavih oko 3,5 metara, što je neuobičajene slika. Ovog trenutka Sava vidno raste zato što je Dunav veliko masom vode zaustavlja.

Porast vode se očekuje i kažu da će vršni nivo vode biti u noći između četvrtka i petka – rekao je Rade Zrnić Kako je objasnio, opština i lokalna samouprava su uzeli vidno učešće u akcijama sprečavanja poplava, a teritoriji Beograda, mere odbrane od poplava zajednički primenjuju preduzeća ”Srbija vode” Ministarstvo odbrane i grad Beograd sa svojim komunalnim preduzećima i službama.

– Visina vode preti da dostigne onu iz iz 1981. godine. Glavna opasnost je eventualna poplava donjogradskog bulevara. Međutim, on je još uvek prohodan. Poplavljeni su sportski tereni, park, ali nije ni jedna zgrada. Pojavila se poneka podzemna voda u pojedinom podrumima na Dorćolu ali to će naše ekipe kad se smiri voda, da izbace. Situacija se prati i u stalnom kontaktu smo sa gradskom štabom za borbu protiv poplave. Koordinacija je dobra i sa svim ostalim strukturama: rečnom policijom, sa dobrovoljnim vatrogasnom društvom.itd. Teren se redovno obilazi nekoliko puta dnevno – izjavio je Momir Bilbija.