OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SLEPIH – MINISTAR ZORAN ĐORĐEVIĆ POSETIO GRADSKU ORGANIZACIJU SLEPIH BEOGRADA U JEVREJSKOJ ULICI

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana slepih,  ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević i predsednik GO Stari grad Radoslav Marjanović posetili su danas prostorije Gradske organizacije slepih Beograda u Jevrejskoj ulici.

Tokom posete, oni su razgovarali sa Nikolom Đorđevićem, predsednikom Gradske organizacije slepih Beograda, i ostalim korisnicima ove organizacije o njihovim potrebama i položaju u društvu.

Ministar Zoran Đorđević je poručio da će Ministarstvo nastaviti da pruža podršku slepim i slabovidim osobama, kao što je to bio slučaj i do sada.

„Zahvaljujući vašoj pomoći i sugestijama uspeli smo da sa Gradom Beogradom postavimo zvučnu signalizaciju na svim velikim i bitnim raskrsnicama u Beogradu, na šta smo kao Ministarsvo veoma ponosni“, rekao je Zoran Đorđević i istakao da je Ministarstvo na čijem je čelu značajno pomoglo otvaranje biblioteke Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“, koja je danas najveća na Balkanu.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović je rekao da je upoznat sa potrebama Gradske organizacije slepih Beograda, kao i da će opština Stari grad biti dostupna za sve predloge kako unaprediti život slepih i slabovidih osoba u lokalnoj zajednici.

„Na nivou opštine smo formirali Savet za bezbednost u saobraćaju, koji će biti jedan od glavnih institucionalnih okvira, a u okviru kojeg ćemo voditi računa o svakodnevnim potrebama kako osoba sa invaliditetom, tako i o svim ostalim građanima kada je u pitanju kretanje pešaka. Sve probleme koje budemo definisali na opštini, rešavaćemo u saradnji sa Gradom Beogradom“, kazao je predsednik Radoslav Marjanović.

Predsednik Gradske organizacije slepih Beograda Nikola Đorđević izrazio je zadovoljsvo što će ova organizacija u budućnosti sarađivati sa opštinom Stari grad i zahvalio predsedniku Marjanoviću na uspešnoj saradnji za vreme vanredne situacije nastale zbog korona virusa.

„Drago mi je što nastavljamo našu saradnju, koju smo uspostavili za vreme vanrednog stanja kada smo, zajedno sa Gradom Beogradom, uspešno podelili veliki broj paketa pomoći našim građanima kojima je pomoć bila neophodna“, rekao je Nikola Đorđević.

Međunarodni dan slepih, poznatiji kao Dan belog štapa, obeleževa se već 28 godina, nakon preporuke koju su dale UN i Svetski savez slepih 1992. godine, kroz organizaciju različitih manifestacija, i predstavlja jedinstvenu priliku da se naglasi značaj ove specifične teme koja zaslužuje pažnju, uključujući i donosioce odluka, širu javnost i medije.