OBAVEZNO OČISTITE SNEG I LED ISPRED VAŠIH ZGRADA I LOKALA

Odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju Uprave GO Stari grad obaveštava sugrađane, skupštine/savete zgrada, vlasnike poslovnih, trgovinskih i ugostiteljskih objekata da su prema Odluci o komunalnom redu obavezni da čiste sneg i uklanjaju led ispred svojih zgrada i lokala.

Odlukom je takođe propisano da je vlasnik, korisnik zgrade, dužan da uklanja ledenice sa krova i drugih spoljnih delova zgrada radi sprečavanja opasnosti po ljude i materijalna dobara. Ukoliko ledenice nije moguće ukloniti, potrebno je blagovremeno postaviti znake upozorenja, kao i odgovarajuće zapreke radi obilaženja, a potom pozvati nadležnu vatrogasnu službu na telefonski broj 193.

Inspektori Odeljenja za komunalne poslove i komunalnu inspekciju Uprave GO Stari grad konstatovali su tokom današnje kontrole (11.01) i obilaska terena da na mnogim mestima sugrađani ne čiste sneg i led ispred svojih zgrada, što se posebno odnosi na strme ulice koje vode od centra prema Dorćolu i ka Zelenom vencu. Posebna pažnja je obraćena na prilaze zdravstvenim ustanovama, školama i vrtićima Predškolske ustanove „Dečji dani”.

Prilikom kontrole inspektori su izrekli 32 usmene opomene i tri prekšajna naloga odgovornim licima.

Komunalna inspekcija nastavlja intenzivnu kontrolu čišćenja snega i leda na Starom gradu i još jednom apeluje na Starograđane da izvrše svoju građansku dužnost jer će u suprotnom biti prinuđena da preduzme mere u okviru svojih nadležnosti. Za nepostupanje po Odluci o komunalnom redu prekršajni nalog na licu mesta iznosi 50.000 dinara za pravna lica, 25.000 za preduzetnike i 5.000 dinara za fizičko lice.

Telefon Odeljenja za komunalne poslove i komunalnu inspekciju je 322-71-04, od 8 do 15.30 časova.

Takođe, Opštinski štab za vanredne situacije podseća Starograđane, predsednike skupština/saveta zgrada, kao i vlasnike lokala i poslovnih prostora da potrebne količine industrijske soli mogu da preuzmu svakog radnog dana, od 9 do 19 časova, na dva distributivna punkta na Starom gradu:

· U dvorištu opštinske zgrade, Makedonska 42, i

· Sportskom centru „Milan Gale Muškatirović”, Tadeuša Košćuška 63.

Sa sobom je potrebno poneti ličnu kartu ili neku drugu važeću ličnu ispravu.

VOLONTERI UVEK SPREMNI DA POMOGNU STAROGRAĐANIMA

Tokom ledenih i snežnih dana mobilne ekipe Volonterskog servisa opštine Stari grad svakodnevno pomažu našim starijim i slabo pokretnim sugrađanima odlaskom u nabavku i dostavom neophodnih namirnica i lekova, i po potrebi, čiste sneg i dostavljaju industrijsku so skupštinama/savetima zgrada.

Starogradski volonteri tokom dana dežuraju do 20 sati u prostorijama Volonterskog servisa, koje se nalaze na četvrtom spratu opštine Stari grad, u kancelariji broj 76.

Prioritet u pružanju volonterskih usluga imaju stariji sugrađani, osobe sa invaliditetom, bolesni i socijalno ugroženi, kao i Starograđani koji iz opravdanih razloga zatraže pomoć.

Volonteri će nastaviti sa dežurstvima tokom predstojećih zimskih dana i pozivaju sve mlade i ljude dobre volje da im se priključe.

Za usluge starogradskih volontera pozovite telefone Volonterskog servisa 011/3300-509 i opštinskog Kontakt centra 011/7852-999.