“NUŠIĆEVI ČASOVI O ŽIVOTU” ODIGRANI U OŠ “SKADARLIJA”

Pozorište “Lektira”, nastalo po ideji srpskog glumca Ivana Jevtovića, gostovalo je u Osnovnoj školi “Skadarlija” sa predstavom “Nušićevi časovi o životu”, a koja je namenjena učenicima petog i šestog razreda. U predstavi glume Lena Cvetković Kadić, Dejan Jajčanin i Anđela Popović, a tekst je adaptacija četiri Nušićeva dela – “Autobiografija”, “Sumnjivo lice”, “Ožalošćena porodica” i “Narodni poslanik”.

“Naša ciljna grupa su deca od jedanaest do osamnaest godina, osnovci i srednjoškolci. Pozorište nudi potpuno novo edukativno iskustvo, do sada neviđeno u našim pozorištima i školama. Nakon što pogledaju predstavu, deca se vrlo zainteresuju za to dramsko delo, pogotovo što mi sa njima razgovaramo nakon svake predstave. Trudimo se da pratimo raspored lektire kako bismo im pomogli da shvate naše velike pisce poput Branislava Nušića, Jovana Sterije Popovića, Petra Kočića, ali i Šekspira”, kaže glumica Lena Cvetković Kadić.

Putujuće pozorište “Lektira” do sada je obišlo veliki broj škola, a na Starom gradu će u maju mesecu izvesti predstave u osnovnim školama “Braća Baruh”, “Mihajlo Petrović Alas” i “Kralj Petar Prvi”.

“Nadamo se da će starogradski osnovci biti kreativno isprovocirani da pročitaju delo, ako već nisu. Ovim projektom ukazujemo na neophodnost kontinuiranog čitanja i praćenja književnosti i dramske umetnosti kao osnovni preduslov za uspešno obrazovanje”, dodaje Lena Cvetković Kadić.