NAGRADA ZA NAJBOLJU KARIKATURU BRANISLAVA NUŠIĆA

Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, uručila je 22. januara Zdravku Mićanoviću nagradu za najbolju portretnu karikaturu Branislava Nušića. Izložba u Narodnom pozorištu bila je posvećena 70-godišnjici od smrti čuvenog srpskog komediografa i u foajeu scene „Raša Plaović“ bilo je izloženo oko 50 karikatura.

Predsednica opštine je podsetila da izložba karikatura Nušića bila prateća izložba Bijenala karikature „Zlatni osmeh“ koja je bila otvorena krajem prošle godine i za koje je nagrade takođe obezbedila opština kao što je pomogla održavanje svih manifestacija ULUPUDS-a. Prvonagrađeni karikaturista dobio je 20.000 dinara.

Prvonagrađeni Zdravko Mićanović je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti gde predaje plakat. Profesor kaže da je Nušića zavoleo još od njegovih „Hajduka“ u osnovnoj školi a da je kasnije radio plakate za dve pozorišne predstave: „Vlast“ i „Protekcija“. Za ovu izložbu Mićanović je napravio 12 portreta velikog pisca. Na izložbi posetioci su mogli da vide pored najboljih radova pristiglih na konkurs i tridesetak portreta iz legata Muzeja grada Beograda. Dodeli nagrade prisustvovaojei Jugoslav Vlahović, urednik fotografije u NIN-u.