KANCELARIJA ZA MLADE STARI GRAD – IZLOŽBA KAKO JE BILO U SOLUNU

Kancelarije za mlade Stari grad (KZM) organizovala je studijsku posetu evropskoj prestonici mladih “A pet dana Soluna”, krajem oktobra 2014.

Četrdesetoro mladih Starograđana susreli su se sa predstavnicima omladinskih organizacija iz oblasti preduzetništva, zaštite životne sredine, volontiranja i nevladinog sektora, upoznali su rad gradske većnice, posetili UNESKO i solunske univerzitete Šefild i Aristotel. Program su upotpunili obilasci muzeja i znamenitosti grada, slava Soluna i poseta Zejtinliku, srpskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata.

Mladi su sve događaje, susrete i lična zapažanja pomno beležili i predstavili na autorskoj izložbi “Kako je bilo u Solunu”, 4. marta u Ustanovi kulture opštine Stari grad “Parobrod”.

Izložbu je otvorio koordinator KZM Bojan Marić, a prisutne su pozdravili rukovodilac projekta Đorđe Spasić, gost iz Soluna Hristos Georgijadis, i producent UK “Parobrod” Zlatko Crnogorac. Izložbi su prisustvovali članovi Veća Marko Bastać, Dušan Raičković i Andrej Belingar, kao i Milan Cerovac iz opštine i koordinatori KZM Stari grad.

Multimedijalna prezentacija, sa brojnim fotografijama i dokumentarnim filmom, predstavila je prisutnima studijsko putovanje, a učesnike podsetila na nezaboravnih pet dana.

Maša Đorđević (18), učenica 4. razreda Filološke gimnazije, došla je u opštinsku ustanovu kulture “Parobrod” sa prijateljima, učesnicima projekta, sa kojima se upoznala na putu i nastavila da se druži u Beogradu.

– Ponovo smo oživeli zanimljivosti i podsetili se kako smo iz različitih uglova upoznali nove ljude, jedan grad i stekli nova iskustva i poznanstva – rekla nam je Maša.

Ona smatra da su programi starogradske KZM veoma dobri i potrebni mladim ljudima.

– Ne mislim samo na putovanja u prestonice mladih i kulture, nego i na radionice i kurseve vršnjačke edukacije. Pratim na fejsu i na sajtu aktivnosti KZM i prijaviću se za programe koji me zanimaju, što preporučujem i mojim vršnjacima – naglašava mlada Maša Đorđević.

Koordinator starogradske KZM Bojan Marić najavio je nove projekte studijskih putovanja u 2015. godini – posete Evropskoj prestonici kulture, češkom gradu Plzenu, i Evropskoj prestonica mladih, rumunskom Klužu.