„KALEMEGDANSKI KADIŠ“ U PAROBRODU

Dokumentarni film „Kalemegdanski kadiš” premijerno je u subotu, 18. februara, prikazan u Ustanovi kulture „Parobrod”, a ujedno je na ovom objektu u Gospodar Jevremovoj ulici otkrivena spomen-ploča u znak sećanja na doprinos jevrejske zajednice kulturi prestonice s početka 20. veka.

Ploču sa imenima znamenitih beogradskih Jevreja svečano su otkrili scenaristkinja filma Lavinija Davenport, predsednik opštine Marko Bastać i beogradski rabin Isak Asijel, u prisustvu zamenika predsednika Skupštine opštine Avrama Izraela ​i predstavnika diplomatskog kora, javnog i kulturnog života.

„Kalemegdanski kadiš” je snimljen u režiji Miodraga Ćertića, a govori o izgubljenoj mladosti generacija beogradskih Jevreja dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka.

Priča prati sudbinu džez-orkestra „Miki džez”, koji je prvi 1928. godine ovaj muzički pravac doneo u Beograd. Članovi muzičkog sastava bili su Jevreji i svi su stradali u Holokaustu, osim jednog koji je uspeo da preživi. Kao sagovornici u filmu, između ostalih, učestvuju Vojislav Bubiša Simić, Miki Manojlović, istoričari prof. Krinka Vidaković i prof. dr Slobodan Marković, kao i Avram Izrael, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Skupštine opštine Stari grad.

Film je deo serijala „Art trileri” i biće prikazan ovog proleća na RTS-u.

– Danas nije tužan dan, jer stara jevrejska poslovica kaže da su mrtvi samo oni koji su zaboravljeni. Danas smo tome posvećeni, mi koji smo s ljubavlju napravili ovaj film, kao i svi poštovani gledaoci. Zahvalila bih se svima koji su pomogli da se čuju lične sudbine pojedinaca koje su nam koristile u pričanju jedne izvanredne beogradske priče. Mnogi su dali svoj doprinos, ali pomenula bih neverovatnu ulogu Bubiše Simića, jer bez njegovih sećanja i posvećenosti sigurno ne bi ni došlo do ovog filma. Sve je počelo kada kada je on pokazao novinaru Velji Pavloviću sliku orkestra „Miki džez“, a zatim i meni. U tom trenutku je rođena ideja za film. Zahvalila bih se i Miodragu Ćertiću što je ubedio istoričare da učestvuju u ovom filmu, što je doprinelo njegovoj stvarnoj težini. Zahvalila bih se i opštini Stari grad i „Parobrodu“ što su organizovali današnji događaj – rekla je nakon projekcije filma scenaristkinja i producentkinja Lavinija Davenport.

Poznati novinar i voditelj televizije Studio B Velja Pavlović objasnio je da u filmu glumi novinara koji je slučajno pronašao staru fotografiju, iz koje se rađa jedna filmska priča.

– Za razliku od drugih 10 delova iz serijala „Art trileri”, gde je scenarista bila moja supruga, za ovaj film je scenario uradila Lavinija Davenport, koja je gledala moj poslednji film i čija je bila ideja da se ovako nešto napravi. Nas dvoje smo saradnju na filmu započeli pre 18 meseci. Kada nismo bili u mogućnosti da se susretnemo zbog putovanja, dopisivali smo se putem elektronske pošte, razmenivši više od 1.600 i-mejlova. Ovo je samo početak pisanja nepoznate istorije o ljudima koji su činili bogato tkivo Beograda između dva rata. Za neke se zna, za neke se ne zna. Na nama je da nastavimo da ih otkrivamo – istakao je Miodrag Ćertić, koga je u filmu najviše potreslo svedočenje Vojislava Bubiše Simića.

– Nemci su naterali Rome na Sajmištu da odsviraju uvertiru „Seviljskog berberina”, dajući im nadu da će biti pošteđeni. Međutim, Nemci su im posle te numere oteli instrumente i pred njima su ih zapalili, a njih su odveli u gasnu komoru. Nijednom od stradalih muzičara se ne zna ime – dodao je Đertić.

Događaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora – ambasadori Evropske unije, Amerike, Kanade, Makedonije i Crne Gore, javnog i kulturnog života.