JUBILEJ BIBLIOTEKE GRADA- NAGRADA OPŠTINI

Biblioteka grada Beograda danas je obeležila 80 godina od osnivanja. Proslavu je svečano otvorio ministar kulture Nebojša Bradić, koji je uz čestitke ukazao na veliku kulturnu misiju ove ugledne biblioteke.

Gradska opština Stari grad na čelu sa Mirjanom Božidarević dobila je specijalno priznanje za decenijsku uspešnu saradnju i veliku pomoć opštine Stari grad na uređenju biblioteke „Đorđe Jovanović“, dečje biblioteke „Dragan Lukić“, kao i same Biblioteke grada Beograda u Knez Mihailovoj ulici.

„Kocka BGB“, simbolički predstavlja Biblioteku i umetnički je rad akademskog vajara Rajka Popivode. Ovo priznanje, pored Starog grada, pripalo je i Gradskoj opštini Zvezdara.

Povodom jubileja i ove godine su dodeljene nagrade „Marija Ilić Agapova“ za najboljeg bibliotekara i „Gligorije Vozarović“ za najboljeg izdavača. Ovogodišnji dobitnici su Biljana Kosanović, načelnica Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije i izdavačka kuća „Laguna“.

Na osnovu podataka prikupljenih iz mreže biblioteke grada konstatovano je da je najčitanija knjiga stranog autora protekle godine bila trilogija „milenijum“ Šveđanina Stiga Lašona u izdanju „Čarobne knjige“ iz Beograda.

Ljubiteljima pisane reči iz Biblioteke grada Beograda, prošle godine pozajmljeno je više od dva i po miliona knjiga, što je za 27 odsto više nego prethodne godine, rekla je Jasmina Ninkov, direktorka BGB i naglasila da se dnevno u proseku izda više od 7. 000 knjiga. Svečanost je uvećala i izložba u Galeriji Atrijum gde je predstavljen deo zbirke iz umetničke kolekcije Biblioteke grada Beograda. Zbirka umetničkih dela počela je da se formira 1987. godine od poklona autora izložbi. Kolekcija danas broji preko 300 slika i crteža.