„JEVREMOVA – ULICA SUSRETA”: „ŠTRAFTA” DOBRIH VIBRACIJA

Stari grad je 9. aprila obeležio svoj dan i opštinsku slavu Cveti, po deveti put za redom, tradicionalnom manifestacijom „Jevremova – ulica susreta“. Jedna od najlepših dorćolskih ulica, sa preko 160 izlagača raspoređenih od Kalemegdana do Skadarlije, pretvorila se na Cvetnu nedelju u najveseliju starogradsku „štraftu” opuštenog, porodičnog i komšijskog druženja i susreta generacija.

Za bogat, zanimljiv program i dobre dorćolske vibracije pobrinuli su se brojni izvođači. Džezeri novosadskog „Big benda” su tačno u podne pokrenuli „muzičku kutiju” ispred „Parobroda”. Renome „Džezvremove” potvrđen je svirkom „Intermeco kvarteta” i sjajnim nastupom Tanje Jovićević.

Ulicu, prepunu ljudi i dešavanja, ukrasili su veseli osmesi i graja karavana pod maskama, mališana iz vrtića, zakićenog bezbrojnim konfetama starogradskih boja. Jevremovom su, uz svoje roditelje i vaspitače, prodefilovali betmeni, supermeni, dobre vile, spajdremeni, policajci, pirati, šumske vile, Else i Ane i još mnogo omiljenih likova iz popularnih bajki i crtaća.

Zvuk motora zahuhatlih oldtajmera skrenuo je radoznale poglede, izmamio uzdahe i probudio dah „prohujalih vremena” još uvek moćnih mašina. Na uglu sa Dositejevom, okupili su se tinejdžeri i oni malo stariji. Rok en rol nikad ne umire poručili su nam neki novi klinci iz školskih bendova.

Starogradski praznik su uveličali gosti iz devet evropskih i regionalnih gradova i opština sa kojima Stari grad ima dugogodišnju saradnju. U protokolarnom delu delegacije su položile vence na spomenike i obeležja značajnih događaja iz bogate istorije našeg grada.

Na spomenik „Menora u plamenu” Jevrejima stradalim u Holokaustu na Dunavskom keju, na koji je zahvaljujući opštini postavljena nova spomen ploča. Potom, i na spomenike Rigi od Fere i na Kalemegdanu gde je turski paša Ali Riza predao slobodarske „ključeve grada” knezu Mihailu. Ceremonija sečenja slavskog kolača obavljena je tradicionalno u Sabornoj crkvi.

Ovogodišnja „Ulica susreta” je imala i svoje „Humano starogradsko ćoše”, na uglu sa kneginje Ljubice. Ostavljale su se stvari koje nam više nisu potrebne, a nekom drugom mnogo znače u ova „vunena” vremena. Takođe, naši sugrađani su poslali poruke „zašto vole i čuvaju Stari grad”, ubacujući ih u veliku kutiju na opštinskom štandu u Jevremovoj.

– Ponosni smo kako smo oživeli jednu starogradsku ulicu i pokazali da se i sa besprimerno smanjenim budžetom, uz puno energije i truda, može organizovti pravo urbano dešavanje, sa kulturnim i zabavnim, interaktivnim sadržajima namenjenim svim generacijama sugrađana – rekao je predsednik Starog grada Marko Bastać.

Pokretač, organizator i pokrovitelj „Jevremove – ulice susreta“ je Gradska opština Stari grad. Vidimo se i dogodine u Jevremovoj!

KOSMOPOLITSKI DUH METROPOLE

Prepoznatljivo lice N1 Miloš Milovanović, Dorćolac „od glave do pete”, prošetao je „Jevremovom” sa ćerkicom Sarom, koja se udobno smestila na tatina ramena.

– Moj zavičaj, kako volim da kažem za Stari grad, ovom manifestacijom je pokazao svoje pravo, urbano lice i kosmopolitski duh i karakter na koji smo posebo ponosni. U istorijskoj vertikali ovaj grad je poput stare i prve svetske metrople. Pravi „Jerusalim u malom”. Program je odličan, sadržajan i za svakoga ima po nešto, a primećujem da su došli i sugrađani iz drugih delova grada, što je sjajno – kaže Miloš i dodaje da je baš lepo kada u sunčano nedeljno jutro prošetate krajem, komšijski sretnete neke drage ljude, popričate i nešto novo saznate.

Mnogima je manje poznato da Miloš, ponosni tata Milice, Vuka i Sare, važi za odličnog kontrabasistu.

– Oduševljen sam nastupom Big benda. Vlada Samardžić je jedan od najboljih basista na prostorima bivše Juge i evo „veze po žicama” kao gost na starogradskoj proslavi. Voleo bih da mu uzvratim posetu u njegovom Novom Sadu.