JAVNI ČAS O HOLOKAUSTU U OPŠTINI STARI GRAD

Gradska opština Stari grad, Kancelarija za mlade i Srpsko-jevrejsko pevačko društvo organizuju u utorak, 13. maja, u 18.30 časova, u svečanoj sali opštine Stari grad, Makedonska 42, javni čas “Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja”. Projekat, čiji je autor predsednica Srpsko-jevrejskog pevačkog društva Marlena Vajnberger Pavlović a pokrovitelj Ministarstvo prosvete Republike Srbije, poziva na toleranciju, protiv je antisemitizma, agresije i rasizma. Namenjen je učenicima završnih razreda osnovnih škola, učenicima srednjih škola i studentima.

Predavači i izvođači biće dr Milan Koljanin, istoričar Instituta za savremenu istoriju Srbije, socijalni psiholog Dragan Popadić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i preživeli svedoci Holokausta u Srbiji. Predavanja prati i hor Srpsko-jevrejskog pevačkog društva koji kroz muziku daje prikaz vremena i dešavanja iz Drugog svetskog rata.

Projekat traje četiri godine i kroz njega je do sada prošlo oko sedam i po hiljada mladih širom Srbije. Čas istorije, muzike i psihologije ima cilj – shvatiti prošlost i sećati se žrtava Holokausta kako bi upozorio na opasnosti od ravnodušnosti.

Osim Ministarstva prosvete Republike Srbije, pokrovitelji projekta su i Fond za otvoreno društvo, ambasada Izraela, ambasada Nemačke, ambasada Austrije, Švajcarska agencija za razvoj kao i mnogi drugi.

Ovim događajem, koji predstavlja svojevrsnu edukaciju budućih generacija, Kancelarija za mlade Gradske opštine Stari grad obeležava i 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.