IZLOŽBA “ZAPISI U KAMENU”

Izložba „Zapisi u kamenu“ Olivere Štrbac, biće otvorena večeras u 19 časova u Kući Đure Jakšića u Skadarskoj 34. Autorka je rođena u Zemunu 1974. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovne umetnosti, odsek zidno slikarstvo.

-Prvo je nastao crtež na kamenu, mnogo kasnije kamen na crtežu, likovna disciplina nazvana mozaik, za koju je osim likovne potrebna i fizička snaga – rekao je Aleksandar Blatnik, koji za mozaike Olivere Štrbac još kaže: – Pun kolor kamena puni vam oko lepotom a skrivena forma daje mogućnost da delo čitate na svoj način. Umetnica se opredelila za likovnu disciplinu prošlosti, a bez prošlosti nema budućnosti. Pred gospođom Štrbac je sjajna budućnost.

– Izvor iz kojeg Olivera vešto tka kamena obličja zadire u daleku prošlost i govori o večitom ciklusu trajanja koji se preliva kroz vekove. Drevna majka koja stvara svet prizivanjem sebe u postojanje, proziv je kamenih spletova koji kroz paučinu vremena nose svoja čeda, neporođene duše iz prstiju umetnice… Tako cvetanje kamena koji sadrži sve potomke velike majke, na Oliverinim mozaicima preobražava se u procvat života zemaljskog i božanskog, prolaznog i bezvremenog – rekla je dr Violeta Cvetovska Ocokoljić.