ИЗЛОЖБА “ЗАПИСИ У КАМЕНУ”

Изложба „Записи у камену“ Оливере Штрбац, биће отворена вечерас у 19 часова у Кући Ђуре Јакшића у Скадарској 34. Ауторка је рођена у Земуну 1974. године. Дипломирала је на Факултету ликовне уметности, одсек зидно сликарство.

-Прво је настао цртеж на камену, много касније камен на цртежу, ликовна дисциплина названа мозаик, за коју је осим ликовне потребна и физичка снага – рекао је Александар Блатник, који за мозаике Оливере Штрбац још каже: – Пун колор камена пуни вам око лепотом а скривена форма даје могућност да дело читате на свој начин. Уметница се определила за ликовну дисциплину прошлости, а без прошлости нема будућности. Пред госпођом Штрбац је сјајна будућност.

– Извор из којег Оливера вешто тка камена обличја задире у далеку прошлост и говори о вечитом циклусу трајања који се прелива кроз векове. Древна мајка која ствара свет призивањем себе у постојање, прозив је камених сплетова који кроз паучину времена носе своја чеда, непорођене душе из прстију уметнице… Тако цветање камена који садржи све потомке велике мајке, на Оливериним мозаицима преображава се у процват живота земаљског и божанског, пролазног и безвременог – рекла је др Виолета Цветовска Оцокољић.