IZLOŽBA „SVESTRANI NUŠIĆ“ U SKOPLJU

U okviru međunarodne saradnje delegacija Gradske opštine Stari grad boravi u zavničnoj poseti Opštini Centar u Skoplju.
Povodom 50. jubilarne predstave „Sumnjivo lice”, poznatog srpskog komediografa Branislava Nušića“, koja se sa velikim uspehom izvodi na sceni Makedonskog nacionalnog teatra u Skoplju, sinoć su Vladimir Todorović, gradonačelnik opštine Centar i predsednica Mirjana Božidarević otvorili izložbu karikatura pod nazivom „Svestrani Nušić“ u holu teatra.
Pored brojnih gostiju iz sveta umetnosti i kulture i diplomatskog kora otvaranju izložbe su prisustvovali Zoran Popović, ambasador Republike Srbije, Dragan Nedeljković, zamenik ministra za kulturu u Vladi Republike Makedonije, i Koce Trajanovski gradonačelnik Skoplja.Izbor Nušićevih karikatura napravio je Jugoslav Vlahović, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti. Autor izložbe i odgovarajućeg kataloga je Jelica Stevanović. Ideju za ceo projekat dao je Nebojša Nušić, potomak čuvenog pisca, koji je sa Zoranom Mlađenovićem, članom Opštinskog veća, prisustvovao svečanosti..
Izložba koju je pomogla opština Stari grad već je održana krajem maja u Bitolju u okviru Međunarodnog naučnog skupa na temu „Srpski konzulat i konzulska Bitola“. Podsećamo da je Branislav Nušić bio diplomata koji je kao pisar i prevodilac konzulata i vicekonzul službovao u Bitolju, Skoplju, Prištini i Solunu.. U Skoplju je Nušić bio osnivač i prvi upravnik Narodnog pozorišta (danas Makedonskog nacionalnog teatra) 1913. godine.
Krajem prošle godine opština Stari grad je bila pokrovitelj izložbe koja je održana u Narodnom pozorištu povodom obeležavanja 70 godina od smrti čuvenog srpskog komediografa.