KUĆA ĐURE JAKŠIĆA: OTVORENA IZLOŽBA „NASLONI MOJE VREME NA SVOJE, TAKO ĆE VEČNOST DUŽE TRAJATI“ UDRUŽENJA PORODICA NESTALIH I POGINULIH LICA „SUZA”

U Kući Đure Jakšića danas je otvorena  izložba „Nasloni moje vreme na svoje, tako će večnost duže trajati“ Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza”. Izloženi radovi, autora iz 16 porodica čiji su najbliži članovi nestali ili poginuli tokom rata u Hrvatskoj, nastali su u sklopu projekta „Podrška porodicama nestalih – memorijalizacija” Udruženja  „Suza”, koji je realizovan u saradnji i uz podršku Gradske opštine Stari grad.

Izložbi, koja je  simbolično otvorena tačno u podne prigodnom poezijom i izvornom narodnom pesmom dalmatinske Bukovice koju je pojala Svetlana Spajić, prisustvovali su predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović, zamenik predsednika Aleksandar Todorović, predsednik Skupštine Dušan Petrić, šefica regionalne Kancelarije Međunarodnog Crvenog krsta Jelena Stijačić, predsednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović, autori radova, članovi njihovih porodica, rodbina i prijatelji, predstavnici Udruženja „Suza“ i mnogobrojni sugrađani.

„Dobro došli u vašu i našu kuću Đure Jakšića. Nije momenat za velike reči, ali moram da naglasim da ćete uvek imati podršku, razumevanje i da će vam opština Stari grad i država Srbija pružiti svu potrebnu pomoć da istina i pravda o stradanju našeg naroda izađu na videlo i da konačno saznate sudbinu nestalih članova vaših porodica i vaših najbližih. U toj borbi niste sami. Napokon posle više godina o tome govorimo otvoreno i bez stida u centru Beograda i u centralnoj srpskoj opštini. Zato je važno da se kao društvo borimo za kulturu sećanja, da ne zaboravljamo jer ljudsko dostojanstvo nema boju i nacionalnost“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović i zahvalio porodicama nestalih koji su evociranjem uspomena omogućili ovu izložbu, Udruženju „Suza“ koje više od dvadeset godina istrajava da ova tema ne padne u zaborav, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta na podršci projektu i državnoj Komisiji za nestala lica Republike Srbije, koja predano radi na rešavanju sudbine nestalih, uz sve teškoće sa kojima se suočava.

Predsednica Udruženja „Suza“ Dragana Đukić je naglasila da ova izložba mnogo znači porodicama nestalih lica u ratovima devedesetih.

„Ovim radovima vratili su identitet nestalim članovima svoje porodice  u nadi da će jednog dana imati priliku da ih pronađu i shodno običajima dostojanstveno sahrane i upale sveću za pokoj duše svojih najbližih. Zahvalni smo opštini Stari grad što je to prepoznala  i što nas je bezrezervno podržala i izašla u susret, što je posebno važno za porodice nestalih“,  istakla je Dragana Đukić.

Izloženi radovi u Kući Đure Jakšića su rezultat psihološke podrške porodicama nestalih sa ciljem odbrane dostojanstvenog stava prema nestalima.

„Oslikani predmeti u obliku sata simbolizuju teško breme čekanja, koje traje više od tri decenije i ujedno predstavlja apel da se proces saznanja o sudbini i nestalih – ubrza.  Radovi, sadržajnošću i lepotom, ilustruju vrednosti ljudskog dostojanstva, identiteta, sećanja i pomirenja“, naglasila je voditeljka programa izložbe, glumica Maja Kolundžija Zoroe.

Učesnici projekta „Podrška porodicama nestalih – memorijalizacija” su članovi porodica Bašić Slavica, Blagojević Nena, Bodiroga Nada, Devetak Mira, Dobrić Nevenka, Dragišić Bogdan, Hinić Branka, Jelača Jelka, Kalinić Mirjana, Kojić Dušanka, Krstić Radmila, Kuprešanin Branka, Mandarić Dušanka, Pilipović Slavica, Popović Gordana i Slavuj Pero.

Tim projekta „Podrška porodicama nestalih – memorijalizacija” činili su psiholog-mentor Gordana Maksimović, psiholog Sanja Milosavljević, slikar tekstila Sonja Rosić i predstavnice Udruženja „Suza“ Dragana Đukić i Ljiljana Radinović.

Izložbu „Nasloni moje vreme na svoje, tako će večnost duže trajati“ možete posetiti u Kući Đure Jakšića do 30. juna ove godine.