КУЋА ЂУРЕ ЈАКШИЋА: ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НАСЛОНИ МОЈЕ ВРЕМЕ НА СВОЈЕ, ТАКО ЋЕ ВЕЧНОСТ ДУЖЕ ТРАЈАТИ“ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ ЛИЦА „СУЗА”

У Кући Ђуре Јакшића данас је отворена  изложба „Наслони моје време на своје, тако ће вечност дуже трајати“ Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза”. Изложени радови, аутора из 16 породица чији су најближи чланови нестали или погинули током рата у Хрватској, настали су у склопу пројекта „Подршка породицама несталих – меморијализација” Удружења  „Суза”, који је реализован у сарадњи и уз подршку Градске општине Стари град.

Изложби, која је  симболично отворена тачно у подне пригодном поезијом и изворном народном песмом далматинске Буковице коју је појала Светлана Спајић, присуствовали су председник општине Стари град Радослав Марјановић, заменик председника Александар Тодоровић, председник Скупштине Душан Петрић, шефица регионалне Канцеларије Међународног Црвеног крста Јелена Стијачић, председник Комисије за нестала лица Републике Србије Вељко Одаловић, аутори радова, чланови њихових породица, родбина и пријатељи, представници Удружења „Суза“ и многобројни суграђани.

„Добро дошли у вашу и нашу кућу Ђуре Јакшића. Није моменат за велике речи, али морам да нагласим да ћете увек имати подршку, разумевање и да ће вам општина Стари град и држава Србија пружити сву потребну помоћ да истина и правда о страдању нашег народа изађу на видело и да коначно сазнате судбину несталих чланова ваших породица и ваших најближих. У тој борби нисте сами. Напокон после више година о томе говоримо отворено и без стида у центру Београда и у централној српској општини. Зато је важно да се као друштво боримо за културу сећања, да не заборављамо јер људско достојанство нема боју и националност“, поручио је председник Радослав Марјановић и захвалио породицама несталих који су евоцирањем успомена омогућили ову изложбу, Удружењу „Суза“ које више од двадесет година истрајава да ова тема не падне у заборав, Међународном комитету Црвеног крста на подршци пројекту и државној Комисији за нестала лица Републике Србије, која предано ради на решавању судбине несталих, уз све тешкоће са којима се суочава.

Председница Удружења „Суза“ Драгана Ђукић је нагласила да ова изложба много значи породицама несталих лица у ратовима деведесетих.

„Овим радовима вратили су идентитет несталим члановима своје породице  у нади да ће једног дана имати прилику да их пронађу и сходно обичајима достојанствено сахране и упале свећу за покој душе својих најближих. Захвални смо општини Стари град што је то препознала  и што нас је безрезервно подржала и изашла у сусрет, што је посебно важно за породице несталих“,  истакла је Драгана Ђукић.

Изложени радови у Кући Ђуре Јакшића су резултат психолошке подршке породицама несталих са циљем одбране достојанственог става према несталима.

„Осликани предмети у облику сата симболизују тешко бреме чекања, које траје више од три деценије и уједно представља апел да се процес сазнања о судбини и несталих – убрза.  Радови, садржајношћу и лепотом, илуструју вредности људског достојанства, идентитета, сећања и помирења“, нагласила је водитељка програма изложбе, глумица Маја Колунџија Зорое.

Учесници пројекта „Подршка породицама несталих – меморијализација” су чланови породица Башић Славица, Благојевић Нена, Бодирога Нада, Деветак Мира, Добрић Невенка, Драгишић Богдан, Хинић Бранка, Јелача Јелка, Калинић Мирјана, Којић Душанка, Крстић Радмила, Купрешанин Бранка, Мандарић Душанка, Пилиповић Славица, Поповић Гордана и Славуј Перо.

Тим пројекта „Подршка породицама несталих – меморијализација” чинили су психолог-ментор Гордана Максимовић, психолог Сања Милосављевић, сликар текстила Соња Росић и представнице Удружења „Суза“ Драгана Ђукић и Љиљана Радиновић.

Изложбу „Наслони моје време на своје, тако ће вечност дуже трајати“ можете посетити у Кући Ђуре Јакшића до 30. јуна ове године.