IZLOŽBA „IZA HORIZONTA“

Izložba crteža i objekata od papira i gume „Iza horizonta“ srpskog umetnika srednje generacije Saše Pančića otvorena je 25. oktobra u Galeriji „Haos“ i traje do 19. novembra. Pokrovitelj izložbe je Gradska opština Stari grad. Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Zoran Gavrić koji je sačinio i tekst u katalogu za ovu postavku.

– Najnovijom serijom crteža i objekata Pančić nastavlja da likovno da ispituje jedinstvo vremena i prostora unutar polja „slike“. Pretvarajući apstrakni sadržaj dvodimenzionalne „slike“ u trodimenzionalni objekat, inverznim postupkom, on uspeva da plošno likovne elemente podigne u fizički svet i od njih napravi poetske predmete. Crno-beli papirni objekti, zatim objekti od gume proizvode ontološki zvuk i donose sliku metafizičkog iskustva, – zapisao je Gavrić.
Saša Pančić (1965) diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1989. na kome je 1992. završio i post-diplomske studije crteža na istom fakultetu. Od 1992. je član ULUS-a., čiji je predsednik bio u periodu od 2007-2009. Član “Académie Européenne des ARTS a.s.b.l.”(2004). Umetnikživi i radi na Starom gradu.