INICIJATIVE FONDA „ĐORĐE VAJFERT“

Ove godine navršava se 160 godina od rođenja Đorđa Vajferta, jednog od najvećih srpskih industrijalaca i guvernera Narodne banke Srbije. Fond „Đorđe Vajfert“, koji je osnovan u julu prošle godine, pokrenuo je inicijativu da se 2010. godina proglasi Godinom Đorđa Vajferta. Na konferenciji za novinare upriličenoj povodom ove inicijative Fonda, rečeno je da će se nizom aktivnosti povodom ovako značajnog jubileja na najbolji mogući način predstaviti veliki čovek i poštovani industrijalac, bankar, istraživač, kolekcionar i dobrotvor.

Nikola Obradović, predsednik Upravnog odbora Fonda „Đorđe Vajfert“, rekao je da je Đorđe Vajfert moralni uzor i primer čoveka koji je doprineo izgradnji boljeg društva u Srbiji.

„Đorđe Vajfert je nepravedno zaboravljen. Zbog toga smo u proteklih sedam meseci pokrenuli niz inicijativa, kao što su dobijanje ulice i trga u Pančevu, rodnom gradu Đorđa Vajferta, podizanje spomenika u Beogradu, snimanje dokumentarnog filma o životu Đorđa Vajferta. U planu su i stipendije za najbolje studente Ekonomskog i Rudarsko geološkog fakulteta, kao i osnivanje nagrade za najuspešnije dobrotvore i zadužbinare „Đorđe Vajfert““, kazao je Nikola Obradović.

Inicijativu Fonda „Đorđe Vajfert“ podržali su predsednik Republike Srbije, Srpska akademija nauka i umetnosti, Narodna banka Srbije, Univerzitet u Beogradu, Narodni muzej, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo za dijasporu, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, Privredna komora Srbije i Vojvodine, Radio televizija Srbije i Vojvodine, Grad Beograd, Grad Pančevo, opština Stari grad i mnogi drugi.