HANUKA – JEVREJSKI PRAZNIK SVETLOSTI

Iz Jevrejske opštine obaveštavaju da će se povodom osmog dana praznika Hanuka, 8. decembra, održati ceremonija u beogradskoj sinagogi „Sukat Šalom“ u Maršala Birjuzova 19, sa početkom u 19 časova. Ceremoniji će prisustvovati poglavari svih verskih zajednica, ambasadori blizu 20 zemalja, zvanice iz javnog i kulturnog života Beograda a Gradsku opštinu Stari grad predstavljaće predsednica Mirjana Božidarević.

Hanuka je praznik svetlosti i traje osam dana i noći. Po paljenju svećica, svi članovi porodice (a često i pozvani gosti) se okupljaju oko trpeze gde se uz jelo i igranje igara proslavlja praznik.

Hanuka predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom grčko-asirijskom vojskom predvođenom Antiohijem Četvrtim, kao i posvećenja Drugog Hrama koji je bio oskrnavljen tokom njihove okupacije Jerusalima. Svojom pobedom Makabejci su izborili pravo da Jevreji ponovo praktikuju Judaizam i na taj način spasili monoteizam u svetu. Istovremeno su i ponovo uspostavili političku nezavisnost za jevrejski narod. To znači da je Hanuka, proslava jevrejskog nacionalnog preživljavanja i ponovne uspostave verskih sloboda.

Hanuka je praznik svetlosti i traje osam dana i noći. U znak sećanja na sva čuda koja su se desila, za Hanuku se koristi poseban osmokraki svećnjak (sa dopunskim devetim krakom za svećicu na sredini svećnjaka), poznatim pod imenom “Menora za Hanuku” ili “Hanukija”, koji gori tokom svih osam dana i noći proslave praznika. Paljenje svećica u svećnjaku predstavlja centralni čin celokupne proslave Hanuke. Prve noći praznika pali se prva svećica, a svake naredne noći još po jedna dopunska svećica; plamen se raznosi posebnom svećicom koja se čuva na kraku na sredini svećnjaka. Na taj način, poslednjeg dana praznika Hanuke gore svih osam svećica na Hanukiji, simbolizujući osam dana i noći neprekidnog gorenja ulja u Hramu po pobedi Makabejaca. Paljenje svećica treba obavljati blizu prozora ili vrata, kako bi se svima oglasila čuda koja su se tada dogodila.

Hanuka je praznik svetlosti i traje osam dana i noći. On je veseli praznik, posebno za decu. Po paljenju svećica, svi članovi porodice (a često i pozvani gosti) se okupljaju oko trpeze gde se uz jelo i igranje igara proslavlja praznik.