ČETVRTA GODIŠNJICA UDRUŽENJA ŽRTAVA PORODIČNOG NASILJA „HAJR“: BORBA PROTIV NASILJA I NASILNIKA NEMA ALTERNATIVU

Povodom četvrte godišnjice od osnivanja Udruženja žrtava porodičnog nasilja „Hajr“, u sali Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu, održana je svečana skupština udruženja  posvećena njegovom radu na pružanju pomoći i podrške žrtvama nasilja.

Događaju su prisustvovali  zamenica predsednika Skupštine opštine Stari grad Nevena Dodić,  pomoćnica ministra Nina Mitić iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, predstavnici opština, ambasada, kao i brojni saradnici, javne ličnosti, donatori, predstavnici medija i članice ovog Udruženja.

 

Hajrija Ramadani, predsednica i osnivač „Hajr-a“, pozdravila je prisutne i istakla da je od osnivanja udruženje naraslo na preko 1100 članova u više gradova Srbije i da je do sada zbrinulo preko stotinu ugroženih žena, žrtava porodičnog nasilja.


„Hvala vam jer zahvaljujući Vama postojimo. Zajedno moramo da prepoznamo nasilje i da prepoznamo šta treba da radimo. Ne smemo da ćutimo i ne smemo da zatvorimo oči. Nasilje može da se desi bilo kome. Svi zajedno moramo da se borimo protiv nasilja. Iza mene stoji jedan jak tim i ljudi koji su veoma aktivni“. rekla je otvarajući skup Hajrija Ramadani.

„Hajr“ je udruženje koje je jako vidljivo i koje radi jednu vrednu i humanu stvar. Samo zajedno možemo da dovedemo porodično nasilje na nultu toleranciju, da nemamo nijednu žrtvu i da nemamo nasilje“, istakla je Nina Mitić, iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i podsetila da je Narodna Skupština nedavno usvojila novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, kao i ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima života.

„Gradska opština Stari grad je potpisala Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti i u skladu sa tim osnovala opštinski Savet za rodnu ravnopravnost koji je zadužen za sprovođenje aktivnosti na identifikovanju, praćenju, unapređivanju, osnaživanju i afirmaciji položaja žena na Starom gradu“,  rekla je ovim povodom Nevena Dodić i istakla da će se u skladu sa novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti formirati Komisija za rodnu ravnopravnost, a do kraja do kraja godine planirano je i donošenje strateškog dokumenta iz oblasti rodne ravnopravnosti, koji će definisati i precizirati sve aktivnosti opštine, kao i rokove za njihovu realizaciju.

U radnom delu Skupštine predstavljeni su izveštaji o radu Udruženja, akcije pravnog i psihološkog tima, kao i akcije projektnog, kulturnog, medijskog, penzionerskog, omladinskog, dečijeg i kreativnog tima, kao i lokalnih kancelarija iz Beograda, Lajkovca, Aleksandrovca, Trstenika, Niša i Šida.