GRADSKA OPŠTINA STARI GRAD OLAKŠALA OSNIVANJE STAMBENIH ZAJEDNICA: SVE U TRI KORAKA

Donošenje i sprovođenje novog Zakona o stanovanju donelo je velike nedoumice stanovnicima centralne beogradske opštine, koji su odgovore na brojna pitanja u vezi formiranja stambenih zajednica i izbora upravnika zgrada najpre potražili u Gradskoj opštini Stari grad.

Kako je i pre donošenja novog Zakona o stanovanju Stari grad bio jedna od retkih opština u kojima je čak polovina stambenih zgrada imala formirane skupštine stanara, građani ove opštine su od početka godine, kada je novi Zakon stupio na snagu, pokazali veliko interesovanje za njegove odredbe i način sprovođenja.

– Kada je reč o formiranju stambenih zajednica i izboru upravnika zgrada, naši sugrađani su se suočili sa brojnim dilemama. Zbog toga smo, upravo na zahtev naših komšija, napravili jednostavno uputstvo za sve one stanare koji žele samostalno da formiraju uprave u svojim zgradama – rekao je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i pojasnio da je opština prethodnih godina sprovodila programe koji su motivisali Starograđane da se udružuju u skupštine stanara.

– Cilj nam je da se u zgradama koje su već imale formirane skupštine stanara održi kontinuitet, kao i da što manji broj zgrada na Starom gradu dobije prinudnu upravu, jer smatramo da je najbolje da zgradom rukovodi neko ko u zgradi živi i poznaje komšiluk – kaže Bastać i dodaje da praćenjem uputstva, svako ko je zanteresovan može u tri jednostavna koraka uz podršku opštine Stari grad da završi posao oko formiranja uprave u zgradi.

Uputstvo o tome kako u tri koraka formirati stambenu zajednicu nalazi se na sajtu Gradske opštine Stari grad, koja je jedina opština koja je ovu vrstu usluge obezbedila svojim sugrađanima, a dodatnu pravnu pomoć i pitanja o novom Zakonu o stanovanju Starograđani mogu dobiti lično u kancelariji 43 na trećem spratu opštinske zgrade (Ulica Makedonska 42), putem mejl adrese stambenazajednica@starigrad.org.rs ili pozivom na brojeve telefona: 322-8-525 i 330-0-609.