GRADONAČELNIK ĐILAS I PREDSEDNICA BOŽIDAREVIĆ U KLUBU ZA STARA LICA

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, Milan Krkobabić zamenik gradonačelnika, Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad i sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić posetili su danas Dnevni klub za stara lica „Stari grad 1” u Solunskoj 14.

Govoreći o isplati prve rate pomoći Grada Beograda penzionerima čiji je iznos primanja manji od 14.836 dinara, gradonačelnik Đilas je kazao da će se ona tokom ove godine isplatiti iz četiri puta, po 4.000 dinara, tj. u ukupnom iznosu od 16.000 dinara po osobi. Pored te pomoći, gradonačelnik je podsetio i na odluku kojom će se penzionerima starijim od 65 godina, a čija je penzija manja od 21.715 dinara omogućiti besplatan gradski prevoz.

– Mi ćemo se truditi da što više pomognemo pre svega najstarijima, da uložimo u obdaništa i tako pomognemo najmlađima i da odvojimo sredstva za porodilje i trudnice. U ovim vremenima, mi moramo biti socijalno odgovorna vlast koja se bavi životom, a ne visokom politikom. Ovaj grad predstavlja zajednicu od dva miliona ljudi i naš je posao da obezbedimo uslove da njihov život bude što kvalitetniji – rekao je gradonačelnik Đilas.

Gradonačelnik je tom prilikom izrazio nadu da će rebalansom
gradskog budžeta, koji se očekuje u maju, grad biti u mogućnosti da obezbedi dodatna sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći većem broju
penzionera od predviđenog.

Milan Krkobabić zamenik gradonačelnika rekao je da se grad opredelio da pomogne onima kojima je ta pomoć zaista neophodna.

– Ovo su prvi koraci, radićemo i dalje u ovom pravcu, a od vas tražimo da nam verujete i da nam kažete kada u radu nešto treba da popravimo – rekao je zamenik gradonačelnika.

Vladan Đukić, sekretar za socijalnu zaštitu rekao je da je grad u 2008. godini predvideo zapošljavanje novih 50 gerontodomaćica. On je rekao da će se u ovoj godini predvideti stvarne potrebe i naglasio da je svestan činjenice da su, po tom pitanju najugroženije centralne gradske opštine.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu Skupštine grada u potpunosti finansira osnovne delatnosti dnevnih centara i klubova na osnovu programa svakog kluba. Deo troškova ishrane i pomoći u kući takođe finansira grad, za materijalno neobezbeđene korisnike, a investicije i investiciono održavanje u potpunosti će se realizovati u organizaciji Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Zajedno sa predstavnicima grada Dnevni centar obišli su i direktor Gerontološkog centra „Beograd“ Brankica Janković i upravnik PJ „Dnevni centri i klubovi” Ćira Pešin.