ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂИЛАС И ПРЕДСЕДНИЦА БОЖИДАРЕВИЋ У КЛУБУ ЗА СТАРА ЛИЦА

Драган Ђилас, градоначелник Београда, Милан Кркобабић заменик градоначелника, Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град и секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић посетили су данас Дневни клуб за стара лица „Стари град 1” у Солунској 14.

Говорећи о исплати прве рате помоћи Града Београда пензионерима чији је износ примања мањи од 14.836 динара, градоначелник Ђилас је казао да ће се она током ове године исплатити из четири пута, по 4.000 динара, тј. у укупном износу од 16.000 динара по особи. Поред те помоћи, градоначелник је подсетио и на одлуку којом ће се пензионерима старијим од 65 година, а чија је пензија мања од 21.715 динара омогућити бесплатан градски превоз.

– Ми ћемо се трудити да што више помогнемо пре свега најстаријима, да уложимо у обданишта и тако помогнемо најмлађима и да одвојимо средства за породиље и труднице. У овим временима, ми морамо бити социјално одговорна власт која се бави животом, а не високом политиком. Овај град представља заједницу од два милиона људи и наш је посао да обезбедимо услове да њихов живот буде што квалитетнији – рекао је градоначелник Ђилас.

Градоначелник је том приликом изразио наду да ће ребалансом
градског буџета, који се очекује у мају, град бити у могућности да обезбеди додатна средства за исплату једнократне новчане помоћи већем броју
пензионера од предвиђеног.

Милан Кркобабић заменик градоначелника рекао је да се град определио да помогне онима којима је та помоћ заиста неопходна.

– Ово су први кораци, радићемо и даље у овом правцу, а од вас тражимо да нам верујете и да нам кажете када у раду нешто треба да поправимо – рекао је заменик градоначелника.

Владан Ђукић, секретар за социјалну заштиту рекао је да је град у 2008. години предвидео запошљавање нових 50 геронтодомаћица. Он је рекао да ће се у овој години предвидети стварне потребе и нагласио да је свестан чињенице да су, по том питању најугроженије централне градске општине.

Секретаријат за социјалну заштиту Скупштине града у потпуности финансира основне делатности дневних центара и клубова на основу програма сваког клуба. Део трошкова исхране и помоћи у кући такође финансира град, за материјално необезбеђене кориснике, а инвестиције и инвестиционо одржавање у потпуности ће се реализовати у организацији Секретаријата за социјалну заштиту.

Заједно са представницима града Дневни центар обишли су и директор Геронтолошког центра „Београд“ Бранкица Јанковић и управник ПЈ „Дневни центри и клубови” Ћира Пешин.