EVROPSKA NEDELJA DEMOKRATIJE NA STAROM GRADU: „ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE – LOKALNE ZAJEDNICE PREDUZIMAJU AKCIJU”

Gradska opština Stari grad obeležila je danas Evropsku nedelju lokalne demokratije, na temu „Zaštita životne sredine: lokalne zajednice preduzimaju akcije“, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština.
Na eko-štandu, postavljenom ispred opštinske zgrade u Makedonskoj, predstavnici Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja razgovarali su sa Starograđanima o opštinskom programu „Stari grad misli na životnu sredinu“, kao i o brojnim ekološkim akcijama koje su realizovane u prethodnih godinu dana – „Ozeleni Stari grad“, „Posadi svoj hlad“ i „Urbani foto-bioreaktor (LIQUID 3).

Prisutnim sugrađanima su predstvaljeni i programi i projekti zaštite životne sredine koje će se sprovesti tokom sledeće godine na Starom gradu. Posebnu pažnju, interesovanje i brojne pohvale prisutnih izazvala je najavljena instalacija „pametnih automata za recilažu“, koji istovremeno obezbeđuju hranu i vodu za kućne ljubimce.

Starograđani su ovom prilikom od svoje opštine dobili i prigodne poklone: ekološke notese, eko-olovke sa semenom, kao i cegere napravljene od recikliranih prirodnih materijala.

Podsećamo da je opština, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i „Zelenila Beograd“, realizovala projekat „Ozeleni Stari grad” sadnjom novih drvoreda na Dunavskom keju, kod sportskog centra „25.maj“. U saradnji sa duštveno odgovornim kompanijama i nevladinim organizacijama Starograđanima je poklonjeno više desetina mladica drveća koje su posadili u dvorištima svojih zgrada (Posadi svoj hlad). Takođe, nedavno je ispred opštinske zgrade postavljen i prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji – „LIQUID 3“.
„Tečno drvo“ kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, gde je osmišljen, predstavlja potpuno inovativno biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u urbanim područjima gde su koncentracije najveće. U saradnji sa JKP „Gradska čistoća“ u toku je program „Stari grad misli na reciklažu“, čiji je cilj pravilno odlaganja i reciklaža otpada. Takođe, u okviru ovog programa mlade generacije se edukuju da pravilno odlažu i recikliraju otpad. Opština će nastavi sa sličnim akcijama u starogradskim parkovima, na trgovima, skverovima i u baštama, kako bi se stvorilo što više malih zelenih oaza i „mini-pluća grada“ da bi život u centru bio zdraviji, bolji i prijatniji za sve sugrađane. Svakako da će izgradnja „Linijskog parka“ na mestu nekadašnje železničke pruge od Pristaništa do Pančevačkog mosta, definitno transformisati Stari grad u zelenu oazu. Osim što će značajno smanjiti zagađenje vazduha, omogućiće nesmetan prilaz obalama Dunava i u potpunosti transformisati danas zapušteni javni prostor.

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnji evropski događaj u koordinaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti. Lokalne vlasti iz svih 47 država članica Saveta Evrope i njihova udruženja pozvani su da registruju i organizuju javne događaje kako bi promovisali i podstakli demokratsko učešće na lokalnom nivou.