ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ДЕМОКРАТИЈЕ НА СТАРОМ ГРАДУ: „ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ – ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ПРЕДУЗИМАЈУ АКЦИЈУ”

Градска општина Стари град обележила је данас Европску недељу локалне демократије, на тему „Заштита животне средине: локалне заједнице предузимају акције“, уз подршку Сталне конференције градова и општина.
На еко-штанду, постављеном испред општинске зграде у Македонској, представници Одељења за друштвене делатности и пројекте развоја разговарали су са Старограђанима о општинскoм програму „Стари град мисли на животну средину“, као и о бројним еколошким акцијама које су реализоване у претходних годину дана – „Озелени Стари град“, „Посади свој хлад“ и „Урбани фото-биореактор (LIQUID 3).

Присутним суграђанима су предстваљени и програми и пројекти заштите животне средине које ће се спровести током следеће године на Старом граду. Посебну пажњу, интересовање и бројне похвале присутних изазвала је најављена инсталација „паметних аутомата за рецилажу“, који истовремено обезбеђују храну и воду за кућне љубимце.

Старограђани су овом приликом од своје општине добили и пригодне поклоне: еколошке нотесе, еко-оловке са семеном, као и цегере направљене од рециклираних природних материјала.

Подсећамо да је општина, уз подршку Министарства заштите животне средине и „Зеленилa Београд“, реализовала пројекат „Озелени Стари град” садњом нових дрвореда на Дунавском кеју, код спортског центра „25.мај“. У сарадњи са душтвено одговорним компанијама и невладиним организацијама Старограђанима је поклоњено више десетина младица дрвећа које су посадили у двориштима својих зграда (Посади свој хлад). Такође, недавно је испред општинске зграде постављен и први урбани фото-биореактор у Србији – „LIQUID 3“.
„Течно дрво“ како га називају у Институту за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду, где је осмишљен, представља потпуно иновативно биотехнолошко решење за пречишћавање ваздуха и смањење емисије угљен-диоксида у урбаним подручјима где су концентрације највеће. У сарадњи са ЈКП „Градска чистоћа“ у току је програм „Стари град мисли на рециклажу“, чији је циљ правилно одлагања и рециклажа отпада. Такође, у оквиру овог програма младе генерације се едукују да правилно одлажу и рециклирају отпад. Општина ће настави са сличним акцијама у староградским парковима, на трговима, скверовима и у баштама, како би се створило што више малих зелених оаза и „мини-плућа града“ да би живот у центру био здравији, бољи и пријатнији за све суграђане. Свакако да ће изградња „Линијског парка“ на месту некадашње железничке пруге од Пристаништа до Панчевачког моста, дефинитно трансформисати Стари град у зелену оазу. Осим што ће значајно смањити загађење ваздуха, омогућиће несметан прилаз обалама Дунава и у потпуности трансформисати данас запуштени јавни простор.

Европска недеља локалне демократије (ЕНЛД) је годишњи европски догађај у координацији Конгреса локалних и регионалних власти. Локалне власти из свих 47 држава чланица Савета Европе и њихова удружења позвани су да региструју и организују јавне догађаје како би промовисали и подстакли демократско учешће на локалном нивоу.