„EVROPA NOSTRA”: IZGRADNJA ŽIČARE IMALA BI RAZARAJUĆE POSLEDICE NA AUTENTIČNOST BEOGRADSKE TVRĐAVE

Najveća evropska organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa „Evropa Nostra” objavila je izveštaj u kom je ocenila da bi realizacijom kontroverznog projekta gradnje žičare na području Beogradske tvrđave na Kalemegdanu „nepovratno bile kompromitovane istorijske i estetske vrednosti zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju” a koji je 17. jula predstavljen kabinetu predsednice  Vlade Srbije Ane Brnabić i ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, izvestila je Agencija Beta.

Izveštaj, koji je dostavljen i predsedniku Gradske opštine Stari grad Marku Bastaću, pripremljen na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka „Evropa Nostre” našem glavnom gradu početkom maja. Delegacija, sastavljena od eminentnih svetskih stručkanja, zaključila je da je „projekat zakonski sporan, i bez jasne svrhe i utemeljenja kao i da bi izgradnja žičare na tom području imala razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol Beograda”.

„Ostacima iz doba Rima, Vizantijskog carstva, Ugarske, Bugarske i srpske srednjovekovne države, Osmanskog carstva i Habsburškog perioda, Beogradska tvrđava priča jedinstvenu priču o istorijskim granicama Evrope kroz period dug više od 18 vekova. Verujemo da visoka vrednost ovog zaštićenog spomenika kulture poziva na maksimalnu brigu i poštovanje, te pozivamo vlasti u Srbiji da se u skladu sa time odnose prema ovom istorijskom dragulju”, naveo je izvršni predsednik Evropa Nostre Herman Parcinger.

Takođe, gradnja žičare ugrozila bi transnacionalnu nominaciju Beogradske tvrđave na UNESKO-vu Listu svetske baštine u okviru „Granica Rimskog Carstva”, te bi se propustila izuzetna prilika za dugoročno unapređenje i očuvanje ovog lokaliteta, kao i za održivi razvoj kulturnog turizma.

U izveštaju se upozorava da je u procesu razmatranja projekta gradnje žičare, suprotno nacionalnim i međunarodnim zakonskim odredbama kao i standardima dobre prakse, izostala i ozbiljna Studija uticaja na nasleđe! Zato je projekat gradnje žičare „nekompatibilan je sa nacionalnim zakonskim odredbama, kao i sa međunarodnim i evropskim konvencijama u oblasti nasleđa koje je ratifikovala Srbija”, stoji u izveštaju.
„Evropa Nostra” preporučuje preispitivanje svih upitnih dokumenata, mera i dozvola izdatih u procesu planiranja gradnje žičare, kako to kulturno dobro od izuzetnog značaja ne bi bilo ugroženo nezakonitim i neadekvatnim odlukama i priprema detaljne Studije uticaja na nasleđe projekta gradnje žičare, od strane nezavisnog kompetentnog tima stručnjaka.

Podsećamo da je Gradska opština Stari grad nedavno postala pridružena članica međunarodne organizacije za zaštitu nasleđa „Evropa Nostra“, koja predstavlja pan-evropsku mrežu od 250 nevladinih organizacija, 150 partnerskih društava i 1500 pojedinaca iz više od 50 evropskih država. Takođe, naša opština je potpisnica i „Berlinskog poziva za akciju“ kojim se političari i donosioci odluka obavezuju da pažnju posvete kulturi i istorijskoj baštini i koji jasno ističe da se odluke o novim urbanističkim rešenjima i građevinskim projektima moraju se donositi uz puno uključivanje i uvažavanje stručne i građanske javnosti.

Međunarodna organizacija „Evropa Nostra“ podržala je peticiju protiv izgradnje žičare na Beogradskoj tvrđavi nacionalnih strukovnih udruženja, naučnih i profesionalnih organizacija i instituta, a njena stručna delegacija je u maju mesecu boravila u Beogradu, na poziv nacionalne organizacije „Evropa Nostra“ Srbija.