DODATNA POMOĆ JEVREJSKOJ OPŠTINI

Jevrejskoj opštini, Opština Stari grad, opredelila je sredstva od 556.006 dinara za dodatne radove na adaptaciju prizemlja i suterena zgrade u Kralja Petra 71a. Jovan Elazar, predsednik Jevrejske opštine kaže da su ranije od Opštine dobili prostorije koje je koristilo Dobrovoljno vatrogasno društvo „Stari grad“.

– Te prostorije su bile u očajnom stanju – objašnjava profesor Elazar – Propali podovi, oronuli zidovi, dotrajali sanitarni čvorovi . Kreditom koji smo obezbedili uspeli smo da završimo grube radove. Sredstva dobijena od opštine Stari grad ćemo upotrebiti da potpuno završimo adaptaciju prostora kako bismo mogli da ga izdamo i obezbedimo sredstva za vraćanje kredita i obezbedimo dodatna sredstva za osnovne aktivnosti.

Zgrada Jevrejske opštine je stara, krov prokišnjava i preti da se uruši pod teretom snega, fasada otpada, iz oluka lije voda na sve strane, ali dobijena sredstva su isuviše mala za obavljanje tako opsežnih radova na investicionom održavanju zgrade, te smo ipak odlučili da njima osposobimo za korišćenje dobijene prostorije. Adaptirane prostorije će omogućiti obavljanje aktivnosti iz oblasti kulture, kao što su izložbe, prezentacije knjiga, pozorišne predstave, koncerti, plesne večeri, a to će udahnuti malo više života ne samo Jevrejskoj opštini Beograd, nego i delu grada u kome se ona nalazi. Podsećamo da je Jevrejska opština od Opštine za ove radove dobila oko 2, 8 miliona dinara.